Ovaj divan veganski kolač izrađen je od najočuvanijih sastojaka!

Veganski krumpir u Veganosityu

(Slika: Linda i Alex na Veganosity)

Napisali smo o veganskim nadomjestacima za jaja u prošlosti, ali nikad prije nisam vidio nešto tako ovako. Vidite li tu prekrasnu čudnu meringu? Posve veganska, i napravljena je od sastojaka koji bih htio nikada, u moje najluđe snove, pogodili su.

(Slika: Dana Velden)

Odgovor: Tekućina soka. Znaš, one stvari koje si prelijevaju dok ne otvoriš slanutak? Ta čudna, smrdljiva tekućina koja prekriva grah? Ova tekućina može zamijeniti bijeli jaješac u vašem veganskom pečenom robu, uključujući i meringe.

Ne šalim se. Morate vidjeti ovo.

U gornjem videu vidjet ćete da tekućina slanutka iz limenke, pod nazivom Aquafaba, može se tretirati jednako kao i bjelanjke za stvaranje meringa. Yup, to je točno. Uzmete tekućinu, stavite je u mješalicu, i imate nešto što izgleda poput bjelanjaka. Zvuči ludo, u redu?

Vjeruje se da je francuski kuhar Joël Roessel otkrio čarobne moći Aquafaba u pečenju. Od sada, nema nikakvog kemijskog objašnjenja zašto se, primjerice, slanutak za slanutak ponaša kao bijelo jaje kad se kuha. No, postoji cijela web stranica, Aquafaba.com, kako bi pomogla u financiranju istraživanja.

Želite li isprobati ruku pri izradi meringa prikazanih u videozapisu? Pazite da provjerite super-jednostavan recept na Slate. A ako želiš dobiti stvarno u cjelinu, postoji cijela Facebook stranica posvećena pečenju s Aquafabom. A ako želite recept na tu strašnu tortu iznad, pogledajte blog Veganosity:

→ Pripremite recept: Vegan limete s krumpirom

Čitaj više: Prestani sipati tekućinu od slanutak dolje u odvod. To je čarobni sastojak. iz Slatea