Održivi plodovi mora: Kako se uzgajaju školjke

Već smo razgovarali o školjkama, pa smo mislili da bismo pogledali kako se uzgajaju te mekušaca i što ih čini dobrim izborom plodova mora!

Većina poljoprivrednih kupaca kupuje svoje školjke kao mlade špeke (dječje školjke koje nisu izrasle školjke) iz mrijestilišta kada su oko centimetara dugačke. Ove špijuni su zasijani u oceanskom podu, a zatim prekriveni mrežom za zaštitu školjki od grabežljivaca poput rakova. Net mora biti zamijenjen svaki tako često kada postaje previše začepljen sa algama.

Budući da su stacionarni, školjke zahtijevaju stalni protok vode kako bi se hranili. Jake plime u obalnim uvalama i ušima su savršeni. Mnogi poljoprivrednici, poput Les Hemmila od Barnstable Seafarms, koji smo se upoznali u New England Aquarium večeri, zakup njihovih školjaka i kamenica kreveta iz obližnjih gradova.

Školjke se hrane filtriranjem čestica i hranjivih tvari iz vode koja teče preko njih, što zapravo ima pozitivan utjecaj na kvalitetu vode oko kreveta. Za razliku od mnogih drugih vrsta uzgojenih plodova mora, školjke ne zahtijevaju antibiotike ili dodatnu hranu. Ekološke zabrinutosti poput crvene morske vode prate državne vlade, a poljoprivrednici moraju slijediti stroge protokole kada je izdan upozorenje o okolišu.

Ako je moguće, provjerite jesu li žvakaće žetve kupljene. Male poljoprivredne operacije zapravo žetve svoje školjke u cijelosti rukom pomoću lopatica i grabljivica. To je učinjeno pri niskoj struji vode i nema utjecaja na oceansko okruženje. Neke operacije podižu školjke u kavezima ili vrećama postavljenim u oceanskom podu, koje se jednostavno podižu iz vode i uzrokuju minimalan utjecaj na okoliš.

Veće operacije koristit će ručni bageri, što može dovesti do poremećaja morskog dna. Međutim, ovaj poremećaj je relativno kratkotrajan i gotovo ne štetan kao veliki hidraulički bageri koje koriste industrijski ribari.

• Zahvaljujemo Les Hemmila od Barnstable Seafarms za odgovaranje na sva naša pitanja o njegovu radu i dajući nam poseban uvid u poljoprivrednu industriju!
• Za dodatne informacije o školjkama i poljodjelstvu, pogledajte Ocean Friendly Vodič za plodove mora iz New England Aquarium i plodovi mora stranicu na Monterey Bay Aquarium.

Povezano: Kako očistiti pijesak iz školjaka

(Slika: Flickr član jaye_elle licenciran pod Creative Commons)