Morao je imati sastojak za sljedeći stupanj Veganski sir

Almond “Feta” iz Miyoko Schinner’s Homemade Vegan Kuhinja

(Image kredit: ljubaznošću Miyoko Schinner, Domaći Veganski Kuhinja)

Nije tajna da su ljekovite orašasti plodovi – stand-in za sve vrste kremastih širenja, pada i deserta – najbolji su veganski prijatelji. No, kao lijepa poput kave od ricotta od orahe može se okusiti slathered na šlag ili baciti s salata od kruške i oraha, te jednostavno ne možete dobiti da oštar, stariji, pravi sir okus (a da ne spominjem meltability) od matice stvari. Ili možete?

Rejuvelac pridružuje se Klubu kulture

Unesite: rejuvelac, jedan jednostavan sastojak koji pokreće meso i druge siraste sireve na sljedeću razinu.

Izrađen od cjelovitog zrna, filtrirane vode i neke strpljivosti, rejuvelac je blago pjenušav, 100-postotno biljno sredstvo za uzgoj biljke koja potiče proces fermentacije u mljevenim maticama. Naravno, miriše malo funky – pusti ga predugo, i ulaziš u teritorij smrti – ali nemojte se odvraćati. Izrada rejuvelaca kod kuće je u osnovi besprijekoran, i to je siguran način da se istinski sira poput veganskih sireva.

Također možete sami knoštiti čašu rejuvelca. Sirovi hranitelji i rani vegani već desetljećima pjevaju pohvale tekućine, otkada je Ann Wigmore iz Instituta Hipokrat najprije promovirala njegovu upotrebu kao probiotički dodatak. Jerry Campagna, suvlasnik tvrtke za pomlađivanje, proizvođač probiotičkih napitaka u Kaliforniji, kaže da prirodni acidophilus u rejuvelac može učiniti svijet dobre za repopulaciju korisnih bakterija u vašem crijevu.

Antibiotici, česta izloženost sterilizatorima i antibakterijskim sredstvima, a prehrana niska u prirodnim enzimima, sve može izbaciti vašu probavnu floru, izbacujući milijarde mikroba koji žive u vašem probavnom traktu. “Ponekad se događa da se loše bakterije mogu vratiti malo brže od dobrih bakterija i počnu bacati trbuh iz kosti”, objašnjava Campagna. “Kada se počnete osjećati krivo, mali acidophilus ide dug put da bi vas vratio u ravnoteži.”

Rođenje bolje veganske sire

Bilo je to sireće i pisac knjige kuharica Miyoko Schinner koji je doveo rejuvelac u vegansku kulinarski govor. U Artisan Veganski sir, knjiga koja ju je snimila na status veganske slavne osobe, Schinner pokazuje da je kultiviranje domaćinstva jednostavan, relativno hrabar proces s mogućnošću donošenja punog, umami bogatog okusa. Kombinirajući domaći rejuvelac s orašastim plodovima, jagodama bez dagnje i nekoliko jednostavnih sastojaka, Schinner odgovara na mnoge veganske molitve: chèvre koji lijepo spoji s vinom, Gouda možete odrezati, mozzarella koja se topi (da, topi!).

U svojim prvim danima proizvodnje sira, Schinner je eksperimentirao s kombuchama, sokovima kiselog kiselog kupusa i kupnjom probiotičkih kapsula, ali kaže da je rejuvelac posudio njezinim sireima najkompleksniji profil okusa bilo kojeg lako dostupnog agensa za uzgoj. “Rejuvelac je već fermentiran, već je nekoliko dana sjedio na vašem pultu, hvatajući prirodne kvasce i mliječnu kiselinu iz zraka”, kaže Schinner. “Znači, to je već složeni okus, i ima malo onog sirevog, neugodnog mirisa.”

I da, očekuje se malo funk. “Nekim ljudima, čak i ako je rejuvelac sasvim dobro, imat će miris poput smrdljivih čarapa”, kaže Schinner. Većinom, rejuvelac bi trebao imati lagani miris limuna s blago pjegavim bilješkama; ako jako smrdi ili ima stvari koje rastu u njemu, Schinner upozorava, ili ako je posve ravna i nije pravilno fermentiran, izbacite je. Plijesan može rasti čak i pri niskim temperaturama, a toplina ubrzava proces fermentacije, stoga pazite na svoj rejuvelac i ostanite svjesni temperature u vašem domu.

Ali ne brinite se previše o tome. “Ne mogu vam reći koliko su mi ljudi napisali:” Bojim se da ću napraviti rejuvelac. Bojim se da ću ga piti – mogu umrijeti “, kaže Schinner. Posebno u američkoj kulturi, primjećuje, strah od bakterija čuva domaće kuhare u eksperimentiranju s jednom od najprikladnijih metoda očuvanja i okusa na svijetu. “Amerikanci zapravo trebaju samo naučiti da je fermentacija zapravo bila – stotinama godina – način da se očuva ne samo hrana nego i naše vlastito zdravlje”.

Čitaj više: Zašto je tako teško stvoriti pravi sira poput veganskog sira