Miso Paste: Gluten-Free i Soy-Free Alternative

Slano, umami bogato miso pasta je ključ u mojoj kuhinji – za juhu, naravno, ali i salatu, marinade i još mnogo toga. Dakle, kad sam morao bez glutena i privremeno bez soje, panio sam se jer je miso često tradicionalno načinjeno od soje i ječma ili drugih zrna. Srećom, postoje alternative!

Miso se općenito proizvodi fermentiranjem soje s kultiviranim žitaricama i sultom. Postoje mnoge vrste s različitim stupnjevima smjelosti, boje i okusa. Čak i kad alergije na hranu ili netolerancije nisu faktor, zamjena jedne vrste miso za drugu neće uvijek imati isti ukus. Međutim, ovdje je općeniti vodič o tome što treba razmotriti ako vi ili osoba koju kuhate ne smijete jesti gluten ili soje.

• Miso bez glutena: Miso često, iako ne uvijek, sadrži žitarice. Provjerite naljepnicu za žitarice koje sadrže gluten kao što je ječam (mugi ilitsubu na japanskom), pšenica (tsubu), ili raž (hadakamugi). Riža (kome ili genmai), heljda (sobamugi) i proso (kibi) bez glutena. Također, ako kupujete gotovu miso juhu, budite svjesni da je to često napravljeno s umakom od soje, koja sadrži pšenicu; tamari mogu biti dobra alternativa bez glutena.

• Miso bez soje: Ovo je malo teže pronaći, ali postoje mrvice od morskih pasa iz South River Miso tvrtke i Miso Master, a South River također čini adzuki bean miso. Ako imate strpljenja da pričekate godinu dana, možete otići i na DIY fermentaciju (Sandor Katz je dobar izvor).

Imate li sjajan miso marke bez soje i / ili bez glutena kako biste ih preporučili?

(Slike: Emma Christensen)