Krušna kora zapravo nije bolja od vas nego ostatak kruha

Od svih prehrambenih mitova koje su mi rekli roditelji – i bilo je puno – onaj kojeg nikad nisam ispitivao bio je ideja da je kora najzdraviji dio kruha. Moji roditelji su uvijek rekli da je to bilo, a kora bila smeđa i nije imala okus kao dobar kao centar, tako da, naravno, moj 7-godišnji sam sebi vjeruje da je to zdrav dio.

Moji roditelji su to vjerovali, djed i baka su to vjerovali, a prije tisuću godina u Italiji neka moja velika baka-majka vjerojatno potjera dijete kroz brda koja viknu: “Pojedi krušnu koru, to je dobro za tebe!” i oboje su vjerojatno vjerovali u to.

Ali izgleda da to možda i nije slučaj.

CNN-ova Lisa Drayer, nutricionistica i novinarka u zdravstvu, pitala se je li svoju djecu učinila lošom uslugom rezanjem sendviča u slatke oblike i time izgubivši koru. Umjesto da je prošao onom malom konvencionalnom mudrošću o krušnim koricama, odlučila je pitati nekog stručnjaka da je istina.

Što kažu stručnjaci

“To je prilično uobičajeni mit”, rekao je znanstvenik hrane i registrirani dijetetičar Wesley Delbridge s Akademije prehrane i dijetetske medicine.

Izgleda da ima smisla da krušna kora može imati drugačiji nutritivni profil od ostatka kruha jer izgleda, osjeća i jasno okusa drugačije. Kruške kruha su smeđe zbog Maillardove reakcije, što je kemijska reakcija koja se javlja kada izlagate površini hrane na toplinu i zato je “smeđa” hrana čini ukusnijom. Ta reakcija mijenja kemijski sastav kora kruha i čini ga različitim izgledom i okusom nego iznutra, ali ne mora nužno napraviti koru zdravije.

Prema Delbridgeu, istraživanja pokazuju da je reakcija Maillarda odgovorna za stvaranje antioksidansa koji se bori protiv raka koji se zove pronil-lizin u krušnim koricama, ali i kancerogenu kemikaliju nazvanu akrilamid. (Acrylamide se također proizvodi kad smeđu krumpir, meso, kavu i još mnogo toga.) No, nije jasno koji je učinak veći, ili ako se to događa na razinama koje bi mogle utjecati na zdravlje ljudi.

“Unutar krušne kore postoje promotori karcinoma i borci protiv raka, kao da se događa bitka, tko pobjeđuje u bitci?” “Nisam siguran, ali sve što se događa ili reagira potpuno je marginalno”, rekao je Delbridge Drayeru. Rekao je da osobno ne bi imao problema s rezanjem korica od kruha za svoju djecu, ako ih je dobio da jedu više od sendviča.

Presuda

Kad je u pitanju kora, roditelji se ne bi smjeli osjećati krivima ako njihova djeca to ne jedu, jer zvuči kao da vjerojatno ionako ne čini toliku razliku.

Vrsta kruha se ipak. Lijep, domaći kruh od cjelovitog zrna vjerojatno je nutricionistički superiorni od spužvastog kruha od bijelog kruha punog šećera i konzervansa.

Jeste li čuli da ovaj mit raste? Govorite to svojoj djeci?