Karen Washingtons frukost är bränsle för att förändra världen

(Bildkrediter: Amanda Pham | Kitchn)

Välkommen till Kitchns serie Min Superpowered Morning, där vi visar dig hur intressanta människor använder sin morgonrutin för att hjälpa dem att bränna resten av dagen.

Karen Washington, urban farmers extraordinaire, är en kvinna så ägnat till lycka, kallade hon hennes urbana gård i Bronx The Happiness Garden. Hennes engagemang för glädjen att odla din egen mat är så inspirerande att en konversation med henne kunde göra att den minst jordiska personen plötsligt vill komma in i trädgården. Jag kan inte hålla en saftig levande och även jag googlade “lokala urbana gårdar” och fantasera om vårtidens frivilliga spelningar den minut vi hängde upp.

(Bildkrediter: Amanda Pham | Kitchn)

Efter mer än 30 år som fysioterapeut grundades Karen med Rise and Root Farm i New York. Nu delar hon sin tid mellan gården och hennes hem i Bronx där hon arbetar på The Garden of Happiness eller City Farms Market, två Bronx-institutioner som hon också grundade.

Karen packar två månaders värde av världsomspännande arbete i varje vecka. Och tekniskt sett är hon pensionerad. När hon inte är i naturen lär hon lektioner, talar på paneler och får kramar från framtida bonden barn som ser upp till henne som en förebild.

Vi pratade med Karen om allt från hur hon börjar sin dag för att skriva hemligheter till gemenskapsaktivism.

Så du gick i pension från en lång karriär, och nu jobbar du ännu hårdare.

Om du är i trädgården eller på gården och du planterar, missförstår inte, det är arbetskrävande. Jag kommer hem och jag är värre, men jag kommer hem tillfredsställd och jag känner mig uppfylld, för att jordbruk och trädgårdsarbete är andligt för mig.

Måste jag bo och trädgård? Nej. Jag kunde lätt ta den här tiden för att gå på kryssning eller läsa böcker. Men jag valde den här gången att vara med naturen. Jag vill vara en förebild. Jag vill att folk ska se mig som en svart kvinna bonde och se potentialen för vad de kan vara. Precis som vi deltar i mångfalden av våra växter och grönsaker, bör vi också ta del av den mångfald som vi ser bland våra bönder och arbetare.

Jag är där ute varje dag och ser bara till att folk förstår att mat är en rättighet för alla och inte ett privilegium för vissa. Jag ser aldrig på det så hårt, och jag frågar aldrig vad jag gör. Jag gör det bara för kärleken till det.

(Bildkrediter: Amanda Pham | Kitchn)

Vad fick dig inspirerad till att börja med trädgårdsarbete?

1985 köpte jag ett nytt hus med en stor bakgård i Bronx, och jag bestämde mig för att jag skulle vilja odla mat. Jag hade ingen träning alls, så började jag med bara fyra växter: gröna paprika, aubergine, tomater och collard greener. Och det var en tomat som verkligen fick mig verkligen.

Jag trodde att en tomat var blek och kom i cellofan, och jag brukade hata dem. Jag satte det fröet i marken, vårnade det och fick reda på hur rött en tomat kunde vara. Och sedan jag plockade den och lite in i den var smaken och smaken så sensationell att jag ville veta allt, och jag ville växa allt. Jag hittade den passionen.

Över gatan från mitt hus var en tom massa, och det är där aktivismen kommer in. Att flytta in i ett nytt hem, för att ha en tom sak över från var du bor som är full av sopor börjar folk att säga “varför rörde du dig här Du bor i skräp! ” Under tre år var det sånt tills jag såg en man med en spade och en plocka ur mitt fönster. Jag åkte dit och frågade: “Vad gör du?” Han sa, “Jag skulle vilja börja en trädgård” och jag sa, “Kan jag hjälpa?” Så i 1988 föddes The Garden of Happiness, en gemenskapshave för Bronx. I år firar trädgården sin 30-årsdag.

(Bildkrediter: Amanda Pham | Kitchn)

Vad var den mest överraskande utmaningen du mötte när du började jordbruk?

Att vara svart och kvinnlig. Om man tittar på folkräkningen är siffrorna dystra när det gäller svarta bönder, inte bara i New York State men över hela landet. Men det stoppade mig aldrig, för jag brukade alltid vara en svart kvinna som en tillgång. Jag kände alltid att jag skulle använda det som ett sätt att bryta ner dörrar och bryta ner hinder.

Vad som bryter mitt hjärta gång på gång är när unga barn kommer upp till mig och de rör mig och säger “Vi har aldrig sett en svart bonde! Vi har aldrig sett en svart kvinnlig bonde!” Och de kramar mig och sedan går de och säger en dag att de vill vara som jag. De är min inspiration.

(Bildkrediter: Amanda Pham | Kitchn)

Vilken tid börjar din dag??

På sommaren börjar jag arbeta på gården eller vid samhällsgården klockan 8, så jag måste gå upp tidigt.

Vad är den viktigaste delen av din morgonrutin?

Tacksamhet. Jag börjar min dag med ensamhet och bön. Jag vaknar och tackar, för att vakna är en välsignelse.

Hur ser din typiska morgonrutin ut?

När jag tar en stund för att bli tyst och be, tittar jag alltid på CBS News bara för att ta reda på vad som händer i världen och se till att vi är okej. Sedan tar jag en dusch, matar mina katter, går ner och äter frukost.

Vad är din gå till frukost??

Frukost beror på min aptit. Idag hade jag granola med bananer och rosiner och valnötter; igår hade jag två ägg från min kyckling coop med lax och grits. Jag letar efter balans vid frukost, så om jag en dag har ägg, nästa dag får jag spannmål.

(Bildkrediter: Amanda Pham | Kitchn)

Vilka är de första stegen nya trädgårdsmästare bör ta för att börja trädgården?

Först och främst dröm stort och var inte rädd. Gå ut och kom ihåg att det är okej att få händerna smutsiga. Det finns så många ställen att trädgården: urbana gårdar, gemenskapshagar, yttergårdar, bakgårdar, till och med fönsterluckor. Det finns gott om platser som behöver dig.

Ibland är det lika enkelt som att gå på parken eller en offentlig trädgård och fråga om du kan volontär.

Många skolor börjar nu en skolträdgård och den stora utmaningen som de har är att när skolan är över är det ingen att ta hand om växterna under sommaren. Hoppa in och plocka upp det slöta under sommarmånaderna när lärarna är borta men trädgårdarna är fortfarande kvar.

(Bildkrediter: Amanda Pham | Kitchn)

Vad är din favorit grönsak att växa nu?

Collard greener, definitivt. Jag gillar collard greener eftersom de är ett testament till min kultur och en häftklammer vid varje evenemang: Thanksgiving, jul, nyår, påsk. Om du hade ett bord i min familj och du inte har collard greener, är något fel.

Hur lagar du dina collard greens?

Lyssna, jag har en hemlighet: Jag gillar att blanda mina gröna. Jag blandar collardgrönsaker med kale, senapsgreen och gröngröna. Jag skar dem fint och låt dem laga mat tills de är ömma, med skivad lök och rökt kalkon. Jag strö i några krossade peppar och lägg till ett tips av ättika. de är slammin‘.

Min dotter har tagit över collard greens vid familjeevenemang och jag är stolt över det, för min mamma lärde mig och jag lärde henne hur man gör dem. Hennes gröna är också bra!

Om du skulle kunna ha en supermakt, vad skulle det vara?

Styrka! Jag vill kunna flytta saker som Superwoman.

(Bildkrediter: Amanda Pham | Kitchn)

Har du musik som du lyssnar på när du odlar?

Jag är en sport fanatiker. Sporter. Fanatiker. Jag har varit en Yankees-fan sedan 1964, så när jag är där ute försöker jag lyssna på sportradio. Jag måste ta reda på vad som händer med mitt lag! Jag behöver veta om det fanns några affärer, vem pitchar ikväll och vem pitching för den andra sidan.

Vem är din favorit basebollspelare?

Innan han gick i pension var det Derek Jeter, men nu är det Aarons domare.

Om du kunde laga mat för Aron Judge med saker från gården, vad skulle du göra?

Vi är stolta över våra arvsmomater, så jag skulle definitivt skära upp den bästa randiga tyska skivad arvsmomaten med en skiva mozzarella och några basilika, allt mellan hemlagad surdegbröd. Och då skulle jag ge honom en uppfriskande drink myntete med lite citron verbena blandad i den, precis utanför gården. Jag ska kalla den Aaron Judge smörgås.