Kakav je posao s Blackstrap melasa?

Kao sastojak zvijezda u kolačićima, kolačima i ostalim pečenjima za odmor, melasa zaista dobiva svoj vrhunac ovo doba godine! Ali ne sve vrste mogu se koristiti međusobno, osobito blackstrap melase…

Melasa je tamni, ljepljivi sirup koji je ostavljen iza šećera koji je prokušen iz sokova i repe sokova. To je učinjeno u nekoliko faza, koje daju svjetlo, tamno, a na kraju i blackstrap melase jer se sve šećer postupno ekstrahira i sirup se kuha.

Blackstrap melasa gotovo da nema preostale saharoze i zato je vrlo gorak. Na plus strani, crni štapići melase su visoki u hranjivim tvarima poput kalcija i željeza, a industrija zdrave hrane već odavno koristi kao prehrambeni aditiv. Čak i prije toga, žlica ravnog crnog mlijeka melasa bila je lijek – sve za trbuh i opći sustav za čišćenje!

Koristite melaske crne gume u kuhanju s oprezom. Dok se lagani i tamni melasi mogu koristiti prilično zamjenjivim, crni melodi mogu nadvladati vaše pečenje s okusima koji se ne mogu staviti u dodir. Dok ste upoznati s njom, potražite receptima koji se posebno zovu za blackassst melase. Pokušajte s ovim receptom za gorku granula!

Mi zapravo volimo čokoladne melase u ukusnim jelima, kao što su pečeni grah i svinjetina. U ovim receptima pušačke kvalitete melasa doista izlaze i njezina gorčina balansira slatkim okusima u samom jelu.

Ima li itko iskustvo s crnim crnim melasom ili prijedloge za kuhanje s njom?

Povezano: Znanost o hrani: Kako kuhari šećera

(Slika: Badagnani preko Wikipedije i Wikimedije Commons)