Ingredient Spotlight: Torkad Kombu

En medlem av kelpfamiljen, kombu är en mångsidig skafferiartikel som ger skålar med umami-smak, näringsämnen och mineraler. Torkad kombu kan användas för att göra buljong, läggas till bönor för att göra dem mer smältbara och ätas i sallader.

De flesta kombu kommer från Hokkaidō, Japan. Det odlas också i Korea, där det är känt som dashima och Kina, där det är känt som haidai. (Maine kelp är liknande och kan ersättas med kombu.) Mjög salt och subtilt söt, kombu innehåller glutaminsyra (grunden för mononatriumglutamat eller MSG), vilket ökar smak och ömmer proteiner.

Torkad kombu kan hittas i östasiatiska marknader och hälsokostaffärer. Remsorna täcks ofta med ett vitt pulver från naturliga salter. Torka av med en fuktig trasa innan du lagar mat. Förvara kombu i en lufttät behållare bort från solljus och fukt.

Här är några av våra favorit sätt att använda denna havsgrönsak:

Att göra vegetarisk buljong. Kombu kan användas för att göra en ljusbuljong för asiatiska soppor som miso, nudelsoppa och tofu soppa. För att göra en kvart buljong fyller du en kruka med 4 koppar vatten och en 4-6 tums kombukok. Täcka och simma i 20 minuter. Lägg till sojasås om så önskas. (Använd restbunken av kombu i andra recept.)

För att göra dashi. Kombu kombineras med bonito för att göra dashi, ett viktigt lager som används i japansk matlagning.

Att mjuka bönor. Aminosyrorna i kombu hjälper till att mjuka bönor och göra dem mer smältbara. Lägg till en 4-6-tums kombukok till en kruka med matlagningsbönor. Efter en timme eller två kommer kombu att sönderfalla när den omrörs. (Eventuella stycken ska vara tillräckligt ömma att äta, eller du kan ta bort dem.)

I grytor. Använd kombu för att förbättra smaken av grönsaksgrytor. Det är särskilt bra med rotgrönsaker som morötter, persilja och rovor.

I sallader. Placera kombu i en kruka, täcka med vatten och simma i en timme eller tills det är mjukt. Skär i remsor och lägg till sallader.

Som konditor. Grillad kombu i en torr stekpanna över medelvärme tills det är skarpt. Krumbla eller slip det i ett pulver och använd det som ett saltbyte. Stänk det över korn, tofu och grönsaker.

Har du några andra förslag?

Relaterad: Hur man lager en Vegetarisk (eller Vegan) Pantry

(Bild: Flickr medlem FotoosVanRobin licensierad under Creative Commons)