Hur man lagar bönor

Bönor är förbisedda, tyvärr underutnyttda kökklammer. Första gången vi försökte Rancho Gordo bönor blev vi bedövade sedan förförda av de rika smokiga djuparna i en enkel pott av bönor.

Vårt recept på Basil Parmesan Pot Beans har varit populärt helt sedan vi publicerade det, men vi har haft några frågor om hur man lagar bönor. Här är hur man lagar torkade bönor och hur man lagar färska bönor, som tranbärsbönorna i vårt foto ovan.

Bönor är verkligen ganska enkla: du lagar dem i vatten tills de är mjuka som du gillar dem. Verkligen! Det är allt.

OK, det finns några fler tips vi har hittat och några allmänna riktlinjer för tid.

1. Använd så lite vatten som möjligt. Vi vill inte att våra bönor ska bli fuktiga eller extremt mjuka, och vi vill verkligen inte späda deras rika spritdryck, den otroligt smakfulla vätskan som kommer av när de lagar mat. Så vi lagar bönor väldigt långsamt över låg värme, bara tillsätter vatten om de börjar torka upp.

Så när vi lagar pottenbönor lägger vi bara till tillräckligt med vatten för att bara täcka bönorna. Ta det till en simmer och minska värmen och laga, avtäckt, så lågt som möjligt.

2. Rör inte med bönorna. Ibland stekar vi lite bacon eller lök och vitlök, tillsätt sedan bönorna och vattnet. Men ofta är det för mycket. Återigen har välvuxna arvsbönor otroliga smaker – långt ifrån homogeniserad svart, njure och vita bönor i burkar. Det finns nyanser och subtiliteter som överträffar kött. Prova ett par krukor med bönor med bara salt och peppar – du kommer bli förvånad över vad du smakar.

3. Glöm inte saltet! Bönor behöver mycket salt. De har en enorm naturlig smak, men de behöver lite salt för att ta ut det, och de absorberar ganska lite innan det börjar visa sig. Vi var inte imponerade av vår första lilla kruka med bönor tills vi tillsatte salt till smak. Undersök inte saltet du behöver.

Tillsätt en tesked salt till kokvatten och mer till smak, om det behövs, under den sista halvan timmen av tillagningen. Ge dem tid eftersom det tar lite tid för bönorna att absorbera salt.

blöt~~POS=TRUNC – Sköljning och blötläggning över natten i rent vatten minskar matningstiden för de flesta bönor, även om bra färskt torkade bönor är mindre behövda en blöt.

Hur länge man lagar torkade bönor – Det beror givetvis på bönan, men vanligtvis tittar du på ca 2-4 timmar. Vi planerar på minst 3 timmar för de flesta av våra favorit torkade bönor, som Good Mother Stallard från Rancho Gordo (bättre än många sorters kött!). Täck med vatten och simma på en kväll när du gör andra saker. Kyl och äta under de närmaste dagarna.

Hur länge man lagar färskbönor – Nyskrovade bönor, som de härliga tranbärsbönorna ovan, kommer att laga mat på cirka 45 minuter eller mindre. Återigen beror det på bönan och hur frisk det är.

Vi försöker att äta friskare och friskare i vår, och vi arbetar också med att äta mindre kött. Bönor är ett bra sätt att gå – vi har inte ens börjat utforska alla de sorter vi vill försöka!

(Bilder: Tro Hopler för Kitchn.)