Herbivorisk av Michael Natkin

Jag drar en liten vit lögn här genom att ringa Michael Natkins bok ny – Det har faktiskt varit ute i flera månader, och jag håller just nu på att komma och prata om det. Men låt mig berätta för dig: det här är mycket bra timing. Semestern är en fest och fest, och Mikaels bok är kanske mer än någon annan kokbok jag någonsin har funnit för att vara en bok med djupt läckra, minnesvärda och speciella vegetariska måltider. Dessa är lyxiga måltider att dela med alla.

Michael är en vän och författaren (och fotografen) bakom bloggen Herbivoracious. Han beskriver hans blogg på följande sätt: “Om du vill äta mer köttfria måltider som sätter glädje först och hoppa över predikan, är du på rätt ställe.” Hans recept är köttfria, ja, men på ett sätt som är övertygande och engagerande även att laga mat som har svårt att lägga köttet bort. Andra ord som Michael använder för att beskriva sin typ av vegetarisk matlagning (allt väldigt apt) – djärvt smaksatt, tillfredsställande och vacker.

Hans bok är en samling recept i samma stil, fotograferad med elegant, vacker vård, och det är den vegetariska boken som jag mest vill koka ut under den här semesterperioden.

Snabb fakta

Vem skrev det: Michael Natkin. Han fotograferade det också!

Vem publicerade det: Harvard Common Press.

Antal recept: 150.

Recept för just nu: Paella Kakor med Manchego och Marmalad, Braised Belgian Endive med sås Gribiche, Roasted Maitake Champinjoner i Smoky Tea Broth, Shiitake Tacos med Asiatisk Pärslaw, Pappardelle med Aubergine Ragu och Frisk Ricotta, Maple Pudding med kryddade Pekannötter, Choklad Chunk Brödpudding.

Andra höjdpunkter: Michael bor i Seattle och drar den stadens många kulturella influenser i hela boken, med knutpunkter till Asien och Latinamerika, liksom hemgröda lokala produkter. Jag tycker att hans starkaste och mest intressanta kapitel är en av aptitretare och små rätter, med recept som Tea-Smoked Lychees, Chana Chaat, Blue Potato Tarts och Chanterelle Banh Mi Bites som visar på de internationella influenserna men markerade fortfarande med Mikaels egen fantasi . Jag älskar också detta kapitel för de idéer som den erbjuder för färskt nibbles och aptitretare för semesterperioden.

Vem skulle tycka om den här boken? Den som vill ha färska internationella och vegetariska inspirerade recept, liksom de som letar efter speciella helgdagsmåltider som bara råkar vara vegetarianer.

Hitta boken på ditt lokala bibliotek, oberoende bokhandel eller Amazon: Herbivorisk av Michael Natkin (Harvard Common Press)

Besök Mikaels hemsida: Herbivoracious

(Bilder Tro Durand)