Hela korn, Mindre Mejeri: Harvards hälsosamma tallrik

Tidigare i år släppte regeringen MyPlate, en bild av den ideala hälsosam kost på en tallrik i stället för staplade i en förvirrande pyramid. Men är det verkligen det perfekta? Harvard släppte sin egen version av den sunda plattan, som det säger är fri från politiken kring kött- och mjölkindustrin.

Harvard-plattan tar bort koppen mjölk bredvid USDA: s tallrik – vilket tycks innebära en servering av mejeriprodukter med varje måltid – och lägger till en liten flaska olja för att representera hjärt-hälsosammare oljor. Det innehåller också mycket mer förklarande text, rekommendera hela korn i stället för raffinerade, och specificera att pommes frites inte räknas som en grönsak.

Walter Willett, ordförande för näringsdepartementet vid Harvard School of Public Health, säger att den största frågan med USDA: s plåt var införandet av mjölk och valet att inte skilja mellan olika typer av protein.

“Det är förmodligen en blandning av vetenskap och kraftfull påverkan från jordbruksintressen”, sade han, “och det här är inte ett bra recept på hälsosam kost.”

Läs mer: Harvards egen version av hälsosam tallrik drar kritik på Boston Globe

Vad tycker du om Harvards version av den friska plattan? Är det en förbättring?

Relaterad: Farväl matpyramid, Hej matplatta

(Bild: Harvard School of Public Health)