Grass-Fed vs Grain-Fed Govedina: Koja je razlika i zašto je to bitno?

Ako ste jedući meso, možda ste se prije borili s ovim pitanjem (ili se barem pitali o tekstu). Kakav je posao s travom hranjenom travom? To je tema o kojoj smo već ranije pisali, uključujući i savjet od jedne minute o tome kako kuhati, ali mislimo da je vrijedno ponavljanja. Zato što kupovinu govedine uzgojeno travom čini veliku razliku u kvaliteti mesa koju dobivate i utjecaja koje napravite na okoliš.

Nismo ni stočari ni mesari, pa su nam poznavanje ovog predmeta prikupljeno iz više autoritativnih izvora: Naime, pisanja Michaela Pollana, iscrpnog početka Bill Niman Nimen Ranch Kuharica, i nekoliko brzih bodova iz Cree LeFavour-a Novi odrezak, koju je Sara Kate pregledala ovaj tjedan.

Evo našeg vrlo ograničenog vodiča, kako bismo vam počeli. Sigurni smo da mnogi od vas znaju sve ovo, možda i više, stoga slobodno predstavite više pitanja u komentarima.

Što je tako loše o redovnoj staroj govedini?
Povećana globalna potražnja za govedinom (koja je posljednjih godina bila balonirana) znači da se stoka treba uzgajati, toviti i brzo zakapati. Oni postaju sve brži kad se nalaze u feedlotima. Problem je u tome što krave ne jedu samo žito; oni su napravljeni da jedu travu. Dakle, krave u feedlotima mogu se razboljeti, zbog čega se daju antibiotici. Velike industrijske farme također hrane krave više nego samo zrna. Oni nadopunjuju hranu nusproizvodima životinjskoga podrijetla, koji su opasni i nezdrav, plus hormone kako bi ih rasti brže. Čak se sjećamo i članak koji govori o tome kako se krava hranila voćnim šljunakima.

Postoji i utjecaj na okoliš, budući da feedlots proizvode više otpada nego što zemlja može podnijeti, zagađujući našu vodu i zrak. Isto tako, utjecaj uzgoja kukuruza samo za hranjenje krave kako bi nas mogli hraniti malo je unatrag kada postoji trava, održivi resurs koji bi one slatke krađe radije jele.

Dakle, što znači sredstvo za travu?
Za početak, životinje imaju bolji život. Oni lutaju, žvakaju travu, utapaju se na pašu. Takva stvar. Oni jedu dijetu koju su rođeni da jedu, što znači da su zdravije. Imanje kravljeg travnjaka dobro je za okoliš; kao što piše Niman, “životinje koje se uzgajaju drže invazivne godišnje korove pod kontrolom, odsijecaju na glavama sjemena, zadržavaju trajne izvorne trave, otkrivajući točke rasta sunčevoj svjetlosti.” Kontrolirana ispaša oplodi zemlju i štiti prirodni resurs. Ne raste i isporučuje zrno na feedlots, mi smo također štedi energiju.

Mnoge krađe hranjene travom, uključujući i one iz Niman Ranch, su trave i zrna. Što to znači? Telad i mlade krave mogu pasti kao što bi to prirodno, ali zato što je potrebno mnogo, mnogo duže za samo krava hranjene travom da dostignu respektabilnu težinu, većina ih se konačno preselila u feedlots kako bi se izmaglio do kraja života. Tvrtke koje čine točku da piju svoju stoku, međutim, obično imaju vrlo različite feedlots od komercijalnih proizvođača. Oni hrane krave kao prirodnu vegetarijansku prehranu.

Kako to utječe na okus moje odrezak?
Gras-hranjeni govedina nastoji biti slabiji i manje masni od grah hranjeni govedina. Zato rančeri obično prebacuju krave na zrno; to daje meso to sve važno marbling. Kao što LeFavour piše: “Krave bi trebale jesti travu, s možda malo zrna bačene u desert.” Odreska od goveđeg mesa, pravilno kuhana, bit će jednako sočna, a to će imati bolji okus od prirodne prehrane krava.

Što tražim u trgovini?
Ako kupujete od lokalnog mesara koji znate, možete pitati o svojoj govedini. Ako gledate na etikete u trgovini, LeFavour kaže da traži stvari poput “bez dodanih hormona rasta” ili “bez antibiotika”, budući da je malo vjerojatno da je kravu podignuta u hranjivoj vodi bez njih. Veća je vjerojatnost da je ova krava grabljivana na nekim poljima, a zatim je imala nešto žita za desert.

Povezano: Morris Grassfed Govedina, ranč izvan San Francisca

(Slike: Elizabeth Passarella *)

* Napomena o ovim fotografijama: odvela sam ih uz cestu u središnjoj Kaliforniji. Dok se te krave mogu činiti prepunom bodljikavih žica, bile su vrlo rasprostranjene i sretno su ispašu dok je stranac privukao automobil i izvadio kameru.