Ger ost verkligen mardrömmar?

För några veckor sedan, när jag gjorde en ultravetenskaplig studie av de bästa ostarna hos Trader Joe, varnade en vän mig att inte äta för mycket oförutsedd Cheddar eller 1000 dag Gouda före sängen. När jag frågade varför sa hon “Eftersom ost orsakar mardrömmar” i en ton som sa “Du borde veta det här, dummy”.

Men borde jag veta det här? Tanken att ost kan orsaka att din undermedvetna seriöst freak out är inte en ny: Tillbaka 1843 frågade Ebenezer Scrooge om de tre julrelaterade spöken som besökte honom i En jullåt var relaterade till “ostsmulan” som han hade haft före sängen.

Oavsett om det var sant eller inte för Scrooge, upplevde den uppfattade korrelationen mellan ost och den typ av drömmar som innebär att onda giraffer som tvingar dig att äta egna tänder har bestått.

Oststyrelsen gör sitt fall mot ost och mardrömmar

Under 2005 försökte British Cheese Board att lägga den myten i sängen (så att säga) genom att utföra sitt eget experiment. Styrelsen ansåg 200 volontärer som villigt åt mindre än en ounce ost varje natt före sängen och rapporterade sedan sin sömnkvalitet och innehållet i sina drömmar.

Under den veckan sa 72% av deltagarna att de sov gott varje kväll, 67% av dem kom ihåg sina drömmar nästa morgon, och exakt ingen av dem upplevde mardrömmar. Vad som påverkade deras drömmar var den typ av ost de hade ätit: Tydligen hade deltagare som hade Red Leicester upplevt nostalgiska drömmar, Cheddar-ätare drömt om kändisar och de som tilldelades Stilton hade “udda och levande drömmar” inklusive en om en “Vegetarisk krokodil upprörd eftersom det inte kunde äta barn.” (Dude, den typen låter som en mardröm.)

“Nu när vår ost & drömmarstudie äntligen har förlorat myten att ost ger dig mardrömmar hoppas vi att folk kommer att tänka mer positivt om att äta ost före sängen, sade Nigel White, sekreterare för British Cheese Board, då. Men det faktum att studien inte var exakt officiell – och genomfördes av en organisation som existerar rent för att främja ost – innebär att den är långt ifrån avgörande.

Korrelationen mellan ost och mardrömmar kan alla vara i ditt huvud

“Den studien publicerades inte i en peer-reviewed journal, så jag skulle inte ta det för allvarligt,” sa Michael Grandner, chef för Sleep & Health Research Programmet vid University of Arizona College of Medicine, Kitchn. “Såvitt jag vet är det verkligen inget där ute som dokumenterar något seriöst förhållande [mellan ost och mardrömmar]. Vissa studier har utforskat tanken, men de tenderar inte att hitta någonting. Om någonting kan en persons förväntningar vara en större inflytande än någon verklig effekt. ”

Grandner gör en bra poäng: Eftersom vi har hört att det finns en korrelation mellan ost och bisarra drömmar, om vi vaknar efter att ha jagats av en tvåsidig version av vår minst favorit matlärare, kan vi tillskriva det för att säga, allt det oväntade Cheddar vi åt före sängen.

I en senare studie som försökte undersöka korrelationen mellan livsmedel och innehållet i våra drömmar sa 18% av deltagarna att de trodde att maten kunde påverka sina drömmar. Och en hel del 44% av dem tyckte att mejeriet var den största drömformaren.

Du kan också bara ha intolerans mot mejeri (ledsen)

Ytterligare andra har föreslagit att det inte är mejeriet själv så mycket som det kan vara en intolerans mot det. Oavsett om du har ansett dig själv känslig för mejeri eller inte, om en rastlös mage upprepade gånger avbryter din sömncykel, kanske du är mer benägen att komma ihåg dina drömmar – särskilt de galna. Det kan vara ostens fel, men detsamma kan ha hänt om du hade yoghurt eller mjölk före sängen också.

Svåra drömmar eller inte, jag ska ta mina chanser med ost. Gör dina värsta, onda giraffer.