Evo što možete i ne možete jesti na cijelom

Razmišljate li pokušati Whole30? Imamo sve recepte i resurse koji su vam potrebni ako jeste. Ali počnite s osnovama: Što sve uključuje Whole30?

Kada je u pitanju ono što možete i ne možete jesti u ovom 30-dnevnom poduzeću, pravila su prilično teška i brza, a puno (uključujući mlijeko, dodano šećer i alkohol, bilo za piće ili kuhanje). popis leta.

Ali pričekajte – ovo nije samo druga dijeta. Te se stvari ne smatraju “lošim”. Nikako.

Whole30 privremeno uklanja “okidač” hranu – hranu koja (svibanj) da se osjećate nije tako velik.

Točka Whole30, kao što ste mogli pretpostaviti, jest ne da vas kažnjava zbog ekscesa vašeg ljeta zabave oslobađajući vašu prehranu od svega što je dobro i ukusno (što uključuje i žitarice i mahunarke, plus sve što sadrži karragenan, MSG, soje i sulfite). Niti je poruka Whole30 da je ta hrana inherentno loša.

Umjesto toga, ideja je da su neke od tih namirnica mogu biti okidači za vas. Sir može biti iza problema s trbuščićem; soja može biti krivac kada je u pitanju vaš nosni nos.

Cilj je istražiti kako vaš Tijelo reagira na određenu hranu, najprije eliminirajući ih, a zatim polako vraćajući ih nakon 30 dana. Ako još uvijek rade za vas – sjajno! Ako pronađete nešto što vam pomaže da se osjećate bolje u vašem tijelu, dobro je to također.

Kako bi vam pomogao da krenete kroz dosje, a ne na ono što možete jesti na Whole30, evo kratkog vodiča za svu hranu koju ne možete jesti tijekom Whole30 i, što je još važnije, ono što možete jesti tijekom tih 30 dana. (Uvijek možete vidjeti pravila za Whole30 na web stranici programa.)

Naš Apsolutni Omiljeni Whole30 Snack

Ove tangy barovi su tako dobri za Whole30. Pokupite paket za doručak i grickalice. Nisu svi Larabars kompatibilni s Whole30, stoga svakako provjerite oznaku prije kupnje. Odobrena je opcija Cherry Pie. Isto vrijedi i za žvakanje kokosovog kokosa.

Larabar Gluten Free Barovi u Cherry Pie
16

Ovo je van!

(Slika: Maria Siriano)

Što ne možete jesti na cijelom

Ovaj popis može se osjećati kazneno, ali to nije. I to je 30 dana! Možeš ti to!

1. Mliječni proizvodi

To znači da nema sira, kravlje mlijeko, jogurt, vrhnje, kiselo vrhnje, kefir i maslac. Jedina iznimka od ovog pravila je da možete imati ghee.

2. Žitarice

To ne znači da kukuruz, riža, quinoa, pšenica, raž, proso, sorghum, amaranth, heljde, bulgur ili prokliće zrna.

3. Alkohol

Nema alkohola za kuhanje ili piće dok se radi o Whole30. To uključuje ekstrakt vanilije. Možete imati nešto poput kombucha, međutim, koja uključuje vrlo malu količinu alkohola (sve dok nema šećera izvan voćnog soka). Više o Kombucha ograničenjima potražite ovdje.

4. mahunarke

Za 30 dana ne možete jesti grah bilo koje vrste, soje bilo koje vrste (uključujući tofu, soja umak, miso, edamame), slanutak, grašak, leća i kikiriki.

5. Dodano šećer

Nemojte konzumirati šećer koji je pravi ili umjetan tijekom 30 dana. To uključuje med, javorov sirup, agave, Splenda, ksilitol i Stevia. Kad je u pitanju trgovina prehrambenih namirnica, ovo bi moglo biti najteže izbjegavati. Zajednički sastojci domaćinstva – poput Sriracha – uključuju dodano šećer. Morate provjeriti naljepnicu na svemu.

6. Karagenan, MSG i sulfiti

Izbjegavajte prerađenu hranu dok radite Whole30. Ako vidite ove tri stvari na bilo kojem popisu sastojaka, to je van.

7. “Junk” hrana

To znači da ne možete ponovo stvoriti omiljenu junk foodu ili pečene dobre receptore čak i ako upotrebljavaju sastojke kompatibilne s Whole30. To je manje vezano uz tjelesne reakcije na hranu i više veze s mentalnom stranom stvari. Ne pokušavajte stvoriti “pizze” iz cvjetača, a ne izraditi “palačinke” od jaja i banane.

Umjesto toga sve ovo jesti!

(Slika: Maria Siriano)

Što možete jesti na Whole30

Nakon tog prilično iscrpljujućeg popisa hrane koju ne možete jesti, može se činiti malo zastrašujuće za pokretanje programa. No, još uvijek postoji hrpa ukusnih sastojaka koji mogu biti dobar – ne, super! – obrok.

1. Povrće

Jedite povrće – uključujući krumpir! – na sadržaj vašeg srca.

2. Voće

Voće je dopušteno, umjereno. Sjeti se da pokušavate ograničiti unos šećera tijekom 30 dana.

3. Neobrađena mesa

Kobasica je još uvijek u redu, ali provjerite jesu li dodani šećeri i ostali konzervansi izvan granica.

4. Plodovi mora

Ribe i školjke dobivaju cijelo odobrenje.

5. Jaja

Jaja će postati vaš novi bestie doručak.

6. orašasti plodovi i sjemenke

Sve matice i sjemenke su u redu, uz jednu iznimku: kikiriki, jer su leguminoza.

7. Ulje (neki) i ghee

Samo reci da maslinovo ulje i kokosovo ulje. Ghee, koja je vrsta bistre maslac, također je dopuštena.

8. Kava

Da, možete imati kavu na Whole30, ali ne možete dodati mliječne proizvode ili šećer da biste ga olakšali. Pokušajte napraviti vlastiti bademovo mlijeko (bez zaslađivača).

Obroci za napraviti na Whole30

  • 20 Whole30 doručak Recepti za čuvanje jutarnje svježe
  • 10 Easy Whole30 ručkova ideja
  • 15 Whole30 Recepti za jednostavne večere
  • 5 Recepti koji su me proveli kroz cijelu

Zlatno pravilo cijelog30

Najvažnija stvar koju morate zapamtiti kada radite Whole30 je provjeriti naljepnicu na sve što kupujete. Puno svakodnevnih začina i unaprijed pripremljene robe dodano je šećer ili dodatke koji možda niste svjesni. Ako ste u nedoumici, odaberite cijelu hranu, osobito povrće, ali i voće, orasi, meso i morske plodove.

Povezano: Evo što možete piti dok radite cijelo

30 dana cjeline30: Zašto Whole30? To nije stalna prehrana; to nije recept za jelo. Samo 30 dana jede cijelu hranu i istražujući namjerniji, pažljiviji pristup hrani. Pročitajte više o tome što je Whole30 i kako slijediti.