Dobar proizvod: Proširenje tresetnih peleta za početak sjemena

Peat pucks! Kako to prije nismo znali o tim? U prethodnim sezonama počeli smo sjeme u sitnim posudama prljavštine, pažljivo kopajući ih kad su bili spremni za presađivanje. Ali to je još jedna vreća od prljavštine za kupnju i vući se stepenicama. Ove smo godine dobili pametne i upotrebljene pelete treseta.

Ovi kuglice od treseta Jiffy dolaze u malim vrećama od oko 25 godina.

Svaka paleta je samo tvrdi disk s komprimiranim tresetom s mrežom iznad nje.

Zatim ih stavite u plastičnu ladicu, prelijte toplom vodom na vrh, a pelete se širite u meke meke tikvice s mrežom koja ih drži zajedno.

Zabavno, zar ne? Poput onih koji su širili spužve i oblike koje si digao u sudoper tople vode kad si imao šest godina.

Jednom kad se treset proširio u sićušnu vreću onoga što izgleda crna prljavština, pritisnete 2-3 sjemenke, tamp ih, i stavite ladicu na suncu.

Ovdje su naši redovi mesclun salate, repe, krastavci, grah i rotkvice – sve tiho klijanje u njihovim tresetima pucks.

Kad se pojave prve male klice, izbrusit ćemo one slabije koji se uzgajaju u svakoj peleti i nježno vodu ono što je ostalo, dok se čepovi suše. Tada se mogu posaditi izravno u zemlju ili u veće posude, što smanjuje šok mlade biljke.

To su vrlo povoljni i prilično zabavni – je li itko drugi koji ih koriste za početak svog vrta ove godine? Možete ih kupiti u bilo kojem vrtnom centru; vrećica od njih radi oko 3 dolara. Možete ih kupiti i putem internetske trgovine koju smo ranije predstavili:

• Jiffy Peat Pellets, 0,10 dolara u GrowOrganic

Povezano: Gradski vrtlarstvo: Kako se nositi s neredima??

(Slike: Faith Hopler)