Dijeta svjesna: Kako dnevno držati jelo zdravo?

Vjerujte nam, svaku ćemo večer kuhati s kremom i naslagati na siru ako bismo mogli! Ali alternativa ne znači nužno da se ograničavamo na prehranu štapića mrkve i pilećeg mesa.

Evo nekoliko svjesnih zdravstvenih navika koje smo tijekom godina prikupili da nam pomognu ravnotežu zdravo i srdačno. Što je tvoje?

Za jela koja su velika na okusu, ali niske u kalorijama, kupite kvalitetne sastojke kada to možete. Visoka kvaliteta znači visok okus, a malo tih sastojaka ide dug put.

Žlica dobrog maslinovog ulja ima isti broj kalorija kao žlica brandova supermarketa, ali je vjerojatno da će vam trebati znatno manje dobrog maslinovog ulja da biste dobili okus koji želite. Isto vrijedi i za sir, čokoladu, pa čak i za izliječena jela poput salame i pršuta.

Skupite jela s dodatnim povrćem. Kad recept traži pola luk, baciti cijelu stvar. Ako trava sadrži već nekoliko različitih povrća, zašto ne baciti i tikvice? Umaci u receptima često se protežu kako bi pokrivali dodatne povrće, dajući vam dodatni vitamini bez žrtvovanja okusa.

Koristite začini i začina slobodno. Otkrili smo da se mnogi “lite” recepti zaboravljaju na začin, ali zdrava hrana ne mora okusiti blag. Otkrili smo da postoji određena povezanost između načina na koji je nešto ukusno i kako se “puni” ili zadovoljni osjećamo nakon što ga pojede – čak i ako je to samo osnovna zelena salata s nekim ljekovitim biljem.

Pogledajte naše popise azijskih, latinoameričkih, francuskih i talijanskih okusa za inspiraciju začina.

Nemojte zaboraviti dodati sol. S toliko povrća, jelo lako može početi kušati gorak. Nekoliko čajnih žličica soli može pomoći u balansiranju okusa. (Osim ako ne trebate slijediti prehranu soli, iz zdravstvenih razloga, naravno.)

Nemojte se sramiti od alternativnih masnoća. Ove niske masnoće zamjene ponekad imaju loš rap, ali imaju svoje vrijeme i mjesto. Iako je istina da oni nisu tako okusni ili bogati kao i njihovi rođaci pune masti, i dalje im se sviđa da ih koristimo u našem svakodnevnom kuhanju. Koristimo ricotta niske masnoće u našoj lazanju i držimo kartonsku ili dvije niske masnoće običnog jogurta pri ruci kako bi zaokružili umake.

Što još radite kako bi dnevni obroci bili zdravi?

Povezano: Low-Fat Pesto: Može li biti jednako dobar kao stvarni?

(Slika: Flickr član malias licenciran pod Creative Commons)