Detta är varför vissa människor får huvudvärk från rött vin

(Bildkrediter: Nikuwka / Shutterstock)

Världen kan delas in i två typer av människor: de som kan gnugga ner en flaska rött vin utan några hälsopåverkan och de som får smärtsam huvudvärk från bara ett glas. Mystiken kring den senare – varför får vissa människor migrän från rött vin? – innebär att förstå effekterna av nyckelämnen som finns i en flaska röd.

Hangover vs Red Wine Migraine

Det första att veta är skillnaden mellan en bakrus huvudvärk och en rödvin-inducerad migrän.

Hangovers – Symptom är huvudvärk, illamående, kräkningar, törst och torrhet i munnen, tremor, yrsel, trötthet och muskelkramper – hända eftersom kroppen smälter alkohol. Enligt vetenskaplig amerikan är vin en typ av sprit som kan producera “svåra hängare”.

Huvudsmärta orsakad av rött vin skiljer sig från en baksmälla på ett avgörande sätt: det sker inte efter kraftig dricks. De som får migrän från rött vin kan få smärta efter bara en servering och det brukar utlösas av en känslighet för vinet.

“En drink av rött vin kan utlösa migrän om du är känslig för det, men ett glas rött vin kommer antagligen inte att ge dig en bakrus,” Lawrence Newman, neurolog och chef för uppdelningen av huvudvärk medicin på NYU Langone Medical Center, berättade SELF.

(Bildkrediter: Maria Siriano)

Sulfider är inte skyldiga

Viner innehåller olika nivåer av sulfiter – ett konserveringsmedel med antioxidant och antibakteriella egenskaper. Kitchn har tidigare rapporterat att i EU genomför regelverket en minskning av hur mycket sulfiter som finns i vin: 210 delar per miljon (ppm) för vitt vin, 400 ppm för söta viner och 160 ppm för rödvin. När en flaska har “innehåller sulfiter” på etiketten betyder det att det har mer än 10 ppm svaveldioxid i den.

Läs mer: Sanningen om sulfider i vin och myterna av rödvin huvudvärk

En urban legend är att sulfiter är ansvariga för de mystiska huvudvärkena, men det finns inga vetenskapliga bevis som kopplar samman sambandet. En neurolog sa till och med självt att vitt vin kan innehålla samma, om inte högre, sulfitnivåer.

Vad är den skyldige?

Själv rapporterar att tanniner – ett stabiliserande medel närvarande i druvskinn, frön och stjälkar – är sannolikt ansvariga för migränerna. Generellt sett har rött vin en högre koncentration av tanniner eftersom huden hålls i jäsningsprocessen, till skillnad från vitt vin där det avlägsnas. Det finns några studier som länkar till att man dricker alkohol med högre nivåer av tanniner och dåliga hängare, men mer forskning måste göras för att bevisa att tanniner är ensamma ansvariga.

Dr Frederick G. Freitag, en huvudvärkspecialist och docent vid Medical College of Wisconsin, berättade för Chicago Tribune förra året att tanniner är ansvariga för migrän, liksom tyramin – en aminosyra som produceras genom vinframställningsprocessen. Denna naturligt förekommande substans har varit känd för att utlösa migrän huvudvärk hos individer som inte kan bryta ner aminosyran.

10 ord att veta när man köper rött vin

(Bildkrediter: Jill Silverman Hough)

Finns det en lösning eller lösning?

Tribune rapporterar att valet av ljusare färgade viner kan minska effekterna, eftersom den lättare nyansen betyder att det finns färre tanniner. Också användbart dricker två koppar kaffe innan du dricker rött vin, eftersom det kommer att stryka blodkärl och begränsa migrän. Slutligen kan den äldre rådgivningen om dricksvatten när du fortsätter att vara hydratiserad också minska effekten av rött vin.

Får du rött vin huvudvärk?