Den bästa maten för hälsosam hud

Plåtpanel Krusig lax och potatis

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

De myriade produkterna som apotek och skönhetsbutiker är det enda beviset vi behöver för att bekräfta att vi alla är lite besatta av att ha perfekt hud. Medan jag inte planerar att erkänna dig hur många timmar jag har slösat på, söker jag en bra ögonkräm, säger jag att det är så många underverk på din hud att äta en god kost. (Du kanske inte ens behöver oroa dig för att hitta den livsförändrande ögonkräm!) Oavsett vilken typ av hud du är ute efter, det här är de matar du borde fylla din tallrik med.

Honung-Yoghurt Avokado Toast

(Bildkrediter: Maria Siriano)

För glödande hud

I vårt sinne är glödande hud mjuk, smidig, hydratiserad och pufffri. Hemligheten att se till att din hud ser ut som den hela dagen är att fylla på en kost som är fylld med vattenrik mat och bra fetter.

 • Lax och annan fet fisk: Lax, sill, makrill och sardiner är alla fulla av omega-3 fettsyror, vilket hjälper till att hålla huden elastisk och smidig.
 • Vatten: En no-brainer, men alltid värt att nämna! Dricker mycket vatten varje dag, så att vår hud blir hydratiserad och därför plump och smidig.
 • Avokado: Denna folkmassa favorit är fylld med goda fetter, som, precis som fett som finns i lax, hjälper till att hålla huden hydratiserad.
 • Sötpotatis, morötter och vinterkvash: Dessa grönsaker får alla sina signatur orange färgton från beta-karoten, som kan ge upphov till en uppvärmning blekgul eller orange ton på huden som ger utseendet på en frisk hud.
 • Olivolja: Mer bra fetter här! Den höga nivå av enomättade fetter som specifikt finns i olivolja hjälper hudens fuktighet. Olivolja är också full av antioxidanter som kan hjälpa till att upprätthålla ungdomlig hud.
 • Vattenmelon: Allt som vatten i vattenmelon innebär att du får en stor dos av hydratisering för din hud.
 • Mörk choklad: En stor ursäkt för att njuta av mörk choklad! Antioxidanterna kallas flavanoler som finns i den söta behandlingen, vilket gör att huden blir tjock och mer hydratiserad.

Enkel citron-Ginger Spenat

(Bildkrediter: Maria Siriano)

För Clear, Acne-Free Skin

Om du är någon som lider av akne, kanske du redan vet att vissa livsmedel kan utlösa fläckar. Att fylla på antioxidant- och vitaminrika livsmedel kan hjälpa till att motverka detta.

 • Grönt te: Antioxidanterna i grönt te kan hjälpa till att minska inflammation i huden och läka fläckar och ärr.
 • Mjölkfri mjölk: För vissa människor kan mejeriprodukter vara mycket inflammatoriska, vilket kan förvärra huden och därför främja utbrott. Om det här är fallet kan det vara klokt att prova kokosmjölk, mandelmjölk eller sojamjölk istället.
 • Kale och andra lövgröna grönsaker: Leafy greener som kale, collards, spenat och schweiziska chard är alla rika källor till vitamin A, vilket är en aktiv ingrediens i vissa akne mediciner för att rensa upp utbrott.
 • ostron: Det finns en galen mängd zink, som är känt för att bekämpa akne, i ostron (sex ger över 500 procent av ditt dagliga behov!). Ett enkelt sätt att få din fyllning hemma utan att krossa är att prova rökt ostron. Lägg till dem till jambalaya för att ge den en umami-kick. Utöver ostron, kikärter och cashewnötter är också bra källor till zink.
 • Broccoli: Denna veggie innehåller också en bra mängd smärtkämpande vitamin A och zink, tillsammans med vitamin K, vilket kan hjälpa till att läka blåmärken och minska mörka fläckar.

Äggröra med lata salsa

(Bildkredit: Kimberley Hasselbrink)

För rynkor förebyggande

Det finns otaliga produkter på marknaden som hävdar att bekämpa de rynkor du kanske redan har och de rynkor som kan utvecklas längs vägen. Att äta en diet rik på protein och vissa antioxidanter och vitaminer kan likna de dyra produkterna.

 • tomater: Det finns en hel del lycopen som finns i tomater. Denna antioxidant kan skydda huden mot UV-skador (det förbättrar i grunden din huds naturliga SPF), även om du definitivt bör bära solskyddsmedel!
 • Citrus, jordgubbar och spenat: Dessa artiklar är rika källor till vitamin C. Detta vitamin kan hjälpa till att förhindra fina linjer och rynkor, så det är värt att ladda upp på.
 • ägg: De aminosyror som finns i proteinrika ägg hjälper till med kollagenproduktion – kollagen ger struktur och hållfasthet mot huden och hjälper därför till med rynkeförebyggande.
 • Gula och gröna paprika: Båda färgerna av paprika är en rik källa till karotenoider, som är antioxidanter som kan hjälpa till att minska utseendet på fina linjer och rynkor.
 • Benbuljong: Eftersom benbuljong är gjord med djurbensar, är det en vätska som är tjock full av kollagen, vilket, som nämnts ovan, bidrar till styrka och fast hud.
 • grekisk yoghurt: Den höga nivån av protein som finns i grekisk yoghurt, jämfört med vanlig yoghurt, hjälper till att mjuka huden medan dess probiotika kan hjälpa till att förhindra rynkor.
 • soy: En förening som finns i sojakallande isoflavoner kan hjälpa till att förbättra fina linjer och rynkor och förbättra hudens elasticitet.