Da li vam pijenje toplo mlijeko stvarno pomaže da zaspate?

Kada bacate i okrenete se u krevet, ideja da postoji jednostavno, prirodno rješenje koje će vam pomoći da zaspite brže zvuči vrlo privlačno. Može li to brzo popraviti čašu toplog mlijeka?

Neki od vas možda su to pokušali ako vam roditelj poslužio šalicu toplog mlijeka kad ste bili dijete koje će vam pomoći da zaspite; drugi su možda vidjeli samo to u knjigama i pop kulture.

Za neke od nas, ideja da pijete toplo mlijeko može zvučati grubo. No, s jednom od tri američke odrasle osobe ne dobivaju preporučenu količinu sna (barem sedam sati), prema CDC-u, možda je vrijeme da eksperimentirate s rješenjem koje niste prije pokušali.

Dakle, radi li topli mliječni zub stvarno radi?

Pijenje mlijeka za promicanje sna je globalna praksa koja je vjerojatno učinjena stoljećima. Prednosti mlijeka koje promiču spavanje pretežno su zbog psiholoških udruženja oko nje – onih tješenih, brižljivih osjećaja koje ste imali ako je netko poput vaše majke dao čašu mlijeka u vrijeme spavanja.

“Uobičajena misao bila je da je L-triptofan u mlijeku, za koji je pokazano da ljudi postaju spavani”, kaže “Doktor za spavanje”, dr. Sc. Michael J. Breus, klinički psiholog i autor Snaga kada.

L-triptofan je ista aminokiselina koju ćete naći u Turskoj – zašto smatramo da smo pospani nakon večere Dan zahvalnosti – a tijelo ga koristi za stvaranje hormona serotonina. Taj se serotonin koristi za stvaranje hormona spavanja, melatonina. Dakle, u teoriji, jedenje hrane bogate triptofanom ili pijenje mlijeka koje ga sadržava trebalo bi potaknuti pokret vašeg procesa spavanja.

“Međutim, potrebna doza [za pokretanje tog procesa spavanja] značila bi da trebate piti gotovo galon toplog mlijeka”, kaže dr. Breus. On to ne preporučuje. “Pretpostavljam da su dobri osjećaji koji su došli od osobe koja vam je dala mlijeko (mama, tata, baka itd.) Utješila osobu kako bi se opustili, što omogućava prirodni proces spavanja.”

Ima li kakvih ostalih spavaćih gnjavaža za spavanje?

Najbolji prehrambeni grickalice prije spavanja mogu vam pomoći da zaspate uključuju hranu koja sadrži triptofan i ugljikohidrate, što triptofan čini dostupnima za mozak.

Popravite sebi snack žitarica i mlijeka, sira i krekera, maslac od kikirikija na tost, ili glatke voće s bananom bogatim magnezijem i kivi koje pomažu u povećanju razine serotonina u tijelu.

Pijete li toplo mlijeko kada trebate pomoć koja pada u snu? Javite nam u komentarima!