Är smör en hälsovård?

(Bildkredit: Dana Velden)

Älskar du smör? Självklart gör du det. Vem älskar inte smör? Men när du lägger till den i din matlagning, vikar du också in en liten tesked skuld medan du ser att smör löser upp i smeten? Eller kanske gör du en fin grillad vegetarisk maträtt och skriker tyst till dig själv: “Hej jag gör grönsaker här, för Petes skull!” i hopp om att det kommer att avbryta “synden” att kasta en smörjka i blandningen?

Tja, om du inte behövde känna dig skyldig i smör? Vad händer om smör, den smaklösa drömtillverkaren, var verkligen en hälsokoststjärna?

(Bildkrediter: DarkBird / Shutterstock)

Innan jag blåsar med några hälsofakta om smör, låt oss få en sak rakt: Jag pratar inte om något oljsmör. Jag pratar om de bra grejerna – det måste vara gräsmatat, organiskt smör.

Nu när det är ur vägen, låt oss komma tillbaka till den punkten som är till hands.

Vissa vetenskap om smör

Gräsmatad, organiskt smör är rik på vitaminerna A, D, E och K2. Och jag vill ta ett kort ögonblick här för att skrika ut till K2, som har kopplats till minskad risk för osteoporos och hjärtsjukdom och är svår att få i en modern kost. Smör är också hög i beta-karotener; enligt Bulletproof Coffee grundare Dave Asprey, en matsked gräsmatad smör har mer beta-karotener än en massa morötter. Men här är min favoritfakta om smör: Den är rik på konjugerad linolsyra (CLA), vilket är ett rapporterat viktminskningstillägg. Ja, låt mig säga det igen: Smör är rik på fettförbrännande egenskaper. (Är det ljudet av margarineföretag gråtande i ett hörn någonstans?)

Några historier bak smörets malignerade rykte

Amerikanska forskare Ancel Keys föreslog först korrelationen mellan kolesterol och kardiovaskulär sjukdom år 1955, vilket ledde till studien av sju länder som verkade bekräfta denna hypotes. År 1956 meddelade American Heart Association att en diet med hög fetthalt och kranskärlssjukdom var kopplad, och den amerikanska regeringen rekommenderar en fetma diet som nyckeln till hjärtats hälsa.

Tanken att fett gör dig tjock ledde till uppkomsten av margarin, och med alla de baby-boomer-mamas som matade sina barns margarin, hade vårt fettintag som en nation drastiskt minskat på 1970-talet. Samtidigt tog fetma, hjärtsjukdomar och sockersjuka ut som en samling galna raketfartyg som drivs av ett paket vilda apor.

Hur man äter mer smör

Nu när jag har tappat lite smörig hälsokunskap och gjort dina sprit och smaker knoppar, kommer jag att lämna dig med en av mina favorit sätt att njuta av smör varje morgon: i kaffe.

Jag äter faktiskt en övervägande mjölkfri diet, förutom smör, och när jag började lägga till smör på mitt kaffe, gick jag ner i vikt. Men om du är mjölkfri och vill förbli så rekommenderar jag starkt att du ger ghee ett försök. Det är inte bara läckert, men alla mjölkproteiner har också kokats ut ur det och lämnar bara det näringsrika, mjölkfria fettet.

Ghee har varit en ayurvedisk ingrediens i tusentals år, är väldigt gott och förtjänar uppriktigt sitt eget inlägg, men det räcker med att säga att det också är gott i ditt kaffe, så gärna ersätt det om du gillar.

Och om du inte dricker kaffe, prova denna morgonkombination: ghee, matcha, kokosolja, ett stänk av hemlagad mandelmjölk och en nypa kanel.

Hur man gör smör kaffe

Gör 1 (8 ounce) kopp

Ingredienser
8 ounces nybryggt starkt, svart kaffe
1 matsked gräsmatad smör
1/2 matsked kokosnötolja eller MTC

Utrustning
Fransk press, AeroPress eller häll kaffebryggare
Blandare

Brew kaffe till önskad styrka (rekommenderas starkt). Häll kaffe i mixern. Tillsätt smör och olja och blanda högt i minst 30 sekunder.

Receptanteckningar

  • Denna länk kan vara till hjälp när du hittar gräsmatad smör nära dig. Det vanligaste livsmedelsbutiken varumärket är Kerrygold irländsk smör.
  • Jag köpte MTC-olja på hela maten.
  • Det är viktigt att du blandar det i minst 30 sekunder. du kommer bokstavligen inte att få samma drink om du bara rör smöret och oljan i ditt kaffe.
  • Jag gör mitt kaffe varje morgon med en AeroPress. Processens enkelhet och smaken är överlägset bäst, enligt min åsikt, så jag gör en 8-uns kopp kaffe bara. Och om du älskar det så mycket att du vill ha en annan kopp, skölj bara och upprepa.