Američka pustinja Jonathan Bloom

“Svakoga dana Amerika gubi dovoljno hrane da popuni Rose Bowl.”

Ovo je prva rečenica s prve stranice Američka pustinja, Nova knjiga Jonathana Blooma o tome kako naša zemlja “baca gotovo polovicu hrane”, i to me zazvuče u glavu tjednima, kad god se nalazim u trgovini, probijajući hladnjak ili kuhanje večere. Divovski nogometni stadion ispunjen s otpadom hrane (svaki pojedinačni dan!) Je zapanjujuća slika, ali što je još važnije, zašto je to važno i što možemo učiniti o tome?

Za početak, možemo saznati kako i zašto ova hrana ide uneaten – to nije lijepo, ali to je prilično fascinantno. Bloom, novinar i osnivač web stranice WastedFood.com, čini fantastičan posao uzimanja čitatelja kroz američki prehrambeni sustav, koji putuje od farme do tanjura i svugdje u međuvremenu. Istražuje sve aspekte prehrambenog lanca, uključujući farme, transportne operacije, supermarkete, restorane, domove i skupine za oporavak hrane, kako bi otkrio institucionalne, kulturne i psihološke razloge za zbrinjavanje hrane.

Većina ove izgubljene hrane je savršeno jestivo. No, prema Bloomu, došli smo do zdrave hrane kao rezultat čimbenika poput našeg industrijskog sustava prehrane, isključivanja iz farme i kuhanja, te percepcije da je hrana jeftina i bogata. Hrana koja ne odgovara očekivanjima potrošača dobiva bacanje. Nedostatak kuhinjskih vještina također dolazi u igru, jer mnogi od nas ne znaju što učiniti s kontejnerom ostataka ili kako očuvati dodatni voće i povrće. Štedljivost više nije vrlina.

Zašto bilo što od ovoga? Za jednog, mnogi Amerikanci su gladni, a Bloom raspravlja o nekim načinima na koji se hrana može oporaviti i prenijeti na ove građane. Osim moralnih i etičkih razloga, opisuje i ozbiljne posljedice gubitka hrane. Suprotno popularnoj percepciji, odbacivanje organske tvari nije nužno benigno. Umetan u odlagalištima, može emitirati štetni metan i zagađivati ​​podzemne vode. I onda su svi resursi koji su ušli u uzgoj, preradu i prenošenje hrane na prvo mjesto…

Ovo je ozbiljna tema, ali to je važno i pozivam svakoga tko je zainteresiran za promjenu našeg prehrambenog sustava, ili samo mijenjanje svakodnevnih osobnih navika, da pročitamo Bloomovu knjigu. Njegova je proza ​​ugodna za čitanje, a vi se ne osjećate kao da vam se propovijeda ili se vraća kroz sudbinu i tamu. Iako priznaje da nikad nećemo potpuno ukinuti prehrambeni otpad, Bloom nudi neke stvarna rješenja za nacionalnu i individualnu razinu. Čitajući ovu knjigu, bio sam šokiran, a zatim tužan, a sada energiziran, a zahvalan sam Bloomu zbog dijeljenja ove teme na tako temeljit i privlačan način.

Čitati: Američka pustinja: Kako Amerika baca gotovo polovicu hrane (i što možemo učiniti o tome), 17,16 dolara na Amazonu

povezan: Savjeti i trikovi: kako izbjeći gubitak hrane

Apartment Therapy Media poduzima sve napore kako bi ispitao i pregledao proizvode prilično i transparentno. Stavovi izraženi u ovoj recenziji predstavljaju osobne stavove recenzenta i ovaj pojedini pregled proizvoda nije sponzoriran ili plaćen ni na koji način od strane proizvođača ili agenta koji rade u njihovo ime. Međutim, proizvođač nam je dao proizvod za testiranje i pregled.

(Slika: Da Capo Press)