5 Essentials for Solo Cooks från Joe Yonan

En av de största utmaningarna för kockar är de dagar (eller veckor eller år) när vi hittar oss till matlagning för en. Joe Yonan, matredaktören av Washington Post, har skrivit mycket om detta i sina kolumner och i hans två kokböcker Servera dig själv: Nattliga äventyr i matlagning för en och Ät dina grönsaker: Feta recept för den enda kocken. Idag erbjuder han oss salviaråd för hur man ska vara en välmatad, välnärad, mestadels vegetarisk enda kock.

Joe har skrivit om solo matlagning sedan han tog över Cooking for One-kolonnen i The Washington Post 2008. Han upptäckte snart att många solokockar också var intresserade av vegetariska recept och han märkte att han själv i sin matlagning tenderade att använda sig av mindre kött. Joe påpekar att “vegetarianer inte alltid är ensamma, men ibland är de enda som lagar köttfri i ett hushåll.”

Nu är det dags för Joe att koka två gånger (hej Carl!) Men han finner att han fortfarande litar på de färdigheter han utvecklat som en enda kock, som sparsamhet och effektivitet. Joes största önskan är att uppmuntra enskilda människor att laga sig själv och inte ge efter för “varför stör?” syndrom. “Du är värd det!” han uppmuntrar.

1. Gör byggstenar, inte recept.

Risken för att bränna ut på rester är högre för enskilda kockar, säger Joe. “Ett par kommer att göra ett recept på fyra och måste bara äta kvarvarande en gång. När en enda kock gör det, fastnar de åt samma måltid tre gånger, vilket gör den potten av chili mindre och mindre förtrollande när dagarna går. ”

Hans lösning? Gör större mängder av byggstenarna för diskar i stället för komplett maträtt. “I helgen eller när du har tid, gör och frysa påsar av häftklammer som ris och bönor, rekommenderar Joe. Har alltid några bräda grönsaker eller rostade grönsaker i kylskåpet, så när du kommer hem kan du på en kort stund koka en gryta eller chili på kaminen. Stekt ris är en annan maträtt som har oändliga variationer att anta, beroende på vad som finns i frysen eller kylskåpet.

2. Börja inte med ett recept.

När du kommer hem från jobbet och du är hungrig, börja inte med ett recept. Börja med vad du har till hands och vad din aptit kräver snarare än ett recept i en kokbok. “Får mig inte fel. Jag älskar att bläddra i kokböcker för inspiration”, säger Joe. “Jag är ju en kokbok författare trots allt! Jag vill bara uppmuntra människor att inte börja med ett alltför ambitiöst recept som innebär en resa till mataffären med en lång lista över ingredienser.” Börja tänka på vad du vill ha tidigare på dagen. “Fråga dig själv: Vad har jag till hands, vad behöver du, vad är jag på humör för?”

3. Var inte en slav på klockan eller ett recept.

“Motstå frestelsen att följa den exakta tiden som ges i receptet.” säger joe “Lukta, röra, smaka maten när den lagar mat. När jag lagar mat, kommer jag alltid in där, sniffar och poking för att kontrollera doneness vid varje steg.”

Slow down, utveckla ett intuitivt tillvägagångssätt för matlagning och följ inte svalgt recept. “Enstaka kockar har en fördel genom att de kan laga sina rätter exakt till sin smak utan att behöva anpassa sig till någon annans gomma. De kan bestämma hur kryddig eller hur kokt de vill att den ska vara.”

Lär dig själv hur man tolkar ett recept, hur man anpassar för ingrediensens storlek när du sänker det och hur man justerar det efter dina önskemål.

4. Få en wok!

“En wok är ett perfekt redskap för den enda kocken”, berättar Joe. “Du kan steka, steka, fritera nästan vad som helst. Jag älskar en bra gjutjärnspanna, men jag tycker att en wok är mycket mer mångsidig.” Måltiderna kommer ihop i minuter, speciellt om du har fryst lite kokt ris (se Byggblock ovan). “Stekt ris med blomkål och kimchi, ett ägg med rostade grönsaker och chili lime pickle – möjligheterna är oändliga!” Joe äger en 14-tums plattbotten, rostfritt stål wok som han definitivt kommer till den ökända öken ön, om orsaken uppstår.

5. Använd din broiler.

“Det går inte att beräkna hur viktigt en köttfärsare är för snabbhet, nytta och flexibilitet. Starta dina ingredienser på spisen, i ugnen eller i mikrovågsugnen och avsluta dem i broiler för att ge färg och skarpa. älskar broccoli i smörgås med lite curry, olja och salt. Det är bra för asparges eftersom det ger det en fin rost utan överkokning. Och jag älskar att göra mina pizzor i broiler också med hjälp av en av dessa stålplattor som en bas.”

Och det behöver inte vara en bra köttfärsare heller. Joe lagar gärna på en 24-tommers hushållsavgift. “Jag har utvecklat två kockböcker med den spisen!”

Bonus: Joe ville betona två saker som verkligen hjälper honom i soloköket: Torkade bönor och hans frys. Folk glömmer bort torkade bönor, eftersom bönor är en av de få grönsaker som inte är dåliga när de är kommersiellt konserverade. Men torkade bönor smakar ännu bättre, är mycket billigare och kan erbjuda ett större utbud än konserver.

“Det är det enklaste att koka upp en stor kruka med torkade bönor i helgen, låt dem svalna och sked dem sedan i enstaka plastfryspåsar. Försök att få så mycket luft ut som möjligt och frys dem platta för enkel stapling. ” Var noga med att märka påsarna också!

Joe har en liten högst upp på kylskåpet, men han gör det jobbigt genom att hålla det så organiserat som möjligt. En viktig del av detta är att hålla en inventeringslista tackad till frysdörren så att han på förhand vet vad han har. “Våra frysar är ofta vårt minsta lagringsutrymme och vi brukar vara in och ut ur dem så fort som möjligt”, säger han. “Så inventeringslistan är också en bra påminnelse och inspiration också.”

Tack, Joe!

Mer från Joe Yonan

  • Besök Joe hemsida
  • Hitta Joe’s senaste Ät dina grönsaker: Feta recept för Single Cook
  • Följ Joe på Twitter