4 skäl att du ska göra din egen Tofu

(Bildkredit: Lisa Pepin)

Vad: Vietnamesiska tofu
Var: Mo by i sydöstra Hanoi, Vietnam
Läs serien → Del ett och del två

Hoang Tra Min har ätit tofu varje dag sedan hon gift sig i en tofu-görande familj för 27 år sedan, och hon har inte blivit sjuk av det ännu. Tofu är en mångsidig och läcker högproteinmat som kan tillverkas av bara tre ingredienser. Här är fyra skäl att du ska försöka skapa din egen tofu hemma.

(Bildkredit: Lisa Pepin)

1. Det är mycket trevligare än butiksköpta tofu.

Om du bara har ätit förpackat, kylt eller till och med hylla stabilt tofu från din lokala mataffär, kan du förvänta dig att det är tråkigt. Det beror på att konserveringsmedel, koaguleringsmedel och extra ingredienser som tillsats för enhetlig konsistens lätt kan driva ut den naturliga, jordnära sojabadan, säger My. Hemmagjord tofu kan tillverkas med bara sojabönor, vatten och bordsalt när du återanvänd sojavalle som koagulant. Denna tre-ingrediens vietnamesisk stil tofu kommer ut doftande och nuttysmakning. Även om du använder en naturlig koagulant, som citronsaft eller vinäger, vet du exakt vad som finns i din mat.

2. Biprodukterna av tofu-making är läckra.

De första stegen att göra tofu inkluderar blötläggning sojabönor, slipa dem och separera fastämnen från vätskan. De fasta ämnena, som kallas okara, innehåller ungefär en femtedel av proteinet från sojabönorna, tillsammans med fibrer från sojaböneskinn, kalium, kalcium och niacin. Okara kan läggas till kakor, bröd och till och med grytor; används som en kväverik kompost eller används som djurfoder.

  Hvad er Deal med disse Hella Dyre Berkey Vandfiltre?

Den vätskan dränerade ur okara? Det är sojamjölk, och hemlagad sojamjölk är speciellt tillfredsställande, tröstande och rik serverad varm med lite socker blandat som en morgonplockning eller ett mellanmål för matlagning. Sojamjölk är basen för att göra tofu, men det är väl värt att sätta lite på sidan för att dricka eller sätta i morgonkaffe.

Även vassle som skiljer sig ut ur tofuburkarna kan återanvändas i ditt nästa parti tofu. Jag låter lite surgöra för användning i nästa sats varje gång hon gör tofu. Om du inte kommer att göra tofu varje dag som hon gör kan du kyla sojavalle i upp till två veckor.

(Bildkredit: Lisa Pepin)

3. Tofu är ett utmärkt sätt att fylla i en måltid.

Ta ett tips från vietnamesiska köket och kombinera tofu med kött i vilken maträtt du vill lägga till konsistens, intresse och volym billigt. Tofu är snyggt varmt eller kallt i sallader, stekt i kuber och kastas i en stekpaja, eller smulas och läggs till burritos. Dess nutty smak kompletterar många andra smaker och gör det till ett mycket mångsidigt verktyg i köket.

(Bildkredit: Lisa Pepin)

4. Att göra en stor sats av något tvingar dig att bli kreativ.

Att göra tofu är billigt, och ett kilo torkade sojabönor kan ge upp till 20 små block av tofu. Genom att ha massor av färskt, hemlagad vietnamesisk tofu vid mina fingertoppar, har jag gjort egna recept för stekt tofu med citrongräs och vitlök och till och med en vegetarisk version av bun cha, grillat fläsk, risnudel, ört och doppsåsgata mat Hanoi är känt för runt Vietnam. Du kan baka det för att lägga till sallader, steka det, eller gå fullt Viet och gör en banh mi. Testa något nytt!

  Hvad er Bee Pollen (og bør du pleje)?

Om du inte kan skapa din egen tofu, skulle det nästa billigaste alternativet vara att köpa den på din lokala asiatiska marknad. Jag har sett block av tofu-sälja för drygt $ 1 på asiatiska marknader i USA som skulle vara närmare $ 3 eller $ 4 vid vanliga dagligvarukedjor.

Har du någonsin gjort tofu hemma?