10 hrana koja najviše utječe na dobitak težine i gubitak

Prošli tjedan tim istraživača iz Harvarda objavio je rezultate istraživanja koja je istraživala kako male promjene u ponašanju mogu utjecati na dugoročni gubitak težine. Nije iznenađujuće, prehrana je najvažniji čimbenik, ali konkretnije, dodatno dnevno posluživanje određene hrane može uzrokovati najveću promjenu u težini. Koja hrana dovodi do većine debljanje ili gubitka kilograma?

Krumpir je na vrhu popisa hrane koja uzrokuje debljanje, a slijede krumpir, šećerno zaslađeno piće, neprerađeni crveni meso i prerađeni meso. Hrana koja dovodi do gubitka tjelesne mase uključuje jogurt, orašaste plodove, voće, cjelovite žitarice i povrće.

Ovi nalazi nisu šokantni, ali ističu da je, kada je u pitanju dugoročno zdravlje, usredotočivanje na kvalitetu prehrane važnije nego praćenje kalorija ili masnoće. Kao što je koautor studije navodi: “Ideja da nema ‘dobre’ ili ‘loše’ namirnice je mit koji treba otkloniti.”

Čitaj više:
• 10 namirnica koje povećavaju dobitak težine i gubitak na Atlantiku
• Promjene u specifičnim prehrambenim čimbenicima mogu imati veliki utjecaj na dugotrajnu dobitak težine na Harvard School of Public Health

Što mislite o rezultatima ove studije?

Povezano: Kako hrana-ljubavnik održavati zdrava težina?

(Slika: Flicr član soleiletoleil licenciran pod Creative Commons, Emma Christensen)