10 av våra mest älskade vegetariska kokböcker

Även om du inte är vegetarian (eller var bara vegetarian för en vecka på college) riskerar du att du har en vegetarisk kokbok på dina hyllor. Varför? Om det görs rätt kan vegetarisk mat vara några av de mest fantastiska och innovativa livsmedel som finns tillgängliga. Trots att du identifieras av vad du inte kan äta är sanningen vegetarisk matlagning mycket flexibel och kan rymma många olika slags dieter och preferenser, inklusive (gasp!) De som vill lägga till lite kött då och då.

Så vad är några viktiga vegetariska kokböcker som vi alltid håller på våra hyllor, oavsett vad dagens mat trender? De vi når till, om vi drar ihop ett middagsfest eller bara försöker få kvällens kvällsmat på bordet? Och vad sägs om de nyare vegetariska kokböckerna? Finns det några direktklassiker där ute? För att svara på detta samlade vi en lista med 10 viktiga vegetariska kokböcker. Ta en titt och se om din favorit är bland dem.

Obs! Det här är specifikt vegetariska kokböcker. Medan kött utesluts är andra animaliska produkter som mejeri, honung och ägg tillåtna. Denna lista är i kronologisk ordning för utgivningsdatum.

1. Stilleben med menykokbok av Mollie Katzen, $ 35

Mollie Katzen har gett oss många vegetariska kokböcker från hennes underbara handbrev The Moosewood Cookbook och Förtrollad Broccoli Forest till hennes senaste, Than hjärtat av plattan. Men det är Stilleben med meny som drar i mitt hjärta, med sina färgstarka målningar och 32 läckra och varierade vegetariska menyer. Utöver det erbjuder Katzen vegetariska versioner av Thanksgiving, Seder, och grillmenyer, samt många pasta, stekpannor och snabba middagar. Hennes färgglada och livliga recept är alltid en glädje, men den svarta bönakillen med ananas salsa ensam är anledning att hålla den här boken runt.

2. Söndagar på Moosewood Restaurant av Moosewood Collective, 27 dollar

Det kan inte vara en vegetarisk kokbokslista utan en Moosewood-titel, eller hur? Men vilken av deras många utmärkta volymer att välja? Svaret är lätt för mig: Söndagar vid Moosewood är min hands-down favorit. Denna samling recept är drog från deras speciella söndagskvällar när de presenterade mat från ett särskilt etniskt, nationellt eller regionalt kök, vilket ger denna bok enorm omfattning och användbarhet. Här hittar du recept från Karibien, Chile, Japan, Nord- och Sydafrika, Mellanöstern, Sydostasien, Serbien, Sydamerika, Indien, Finland, listan fortsätter. En underbar källa att duva in och upptäcka något nytt och spännande att leka med.

3. Greensområden av Annie Somerville, $ 40

Gröna områden är en del av en trio av vegetariska kokböcker som släpptes i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet, som verkligen förhöjde vegetarisk matlagning från dess stogy, slitna rykte som beige, oförstörbar hippiemat. Jag kunde ha valt någon av de tre böckerna (Greens Cookbook och Det Savory Way är de andra två), men jag ville verkligen lyfta fram Somersons banbrytande farm-to-table recept och hennes sofistikerade men ändå tilltalade recept. Hennes rikliga användning av färska örter, livliga paprika och kryddor och hypersäsongens ingredienser skapar en smak som är lika modern och relevant idag som den var tillbaka på 1990-talet när den här boken publicerades. Många rätter från Gröna områden är fortfarande i rotation i mitt kök idag, men jag måste säga att hennes ginger pund kaka inte kan slå.

4. Madhur Jaffrey’s World Vegetarian: Mer än 650 köttfria recept från hela världen, $ 30

Din vegetariska kokbokshylla skulle inte vara komplett utan något från Madhur Jaffrey. Medan det var frestande att inkludera hennes seminal Madhur Jaffreys vegetarisk matlagning i världs-öst, Jag bestämde mig för denna mer moderna och slutligen mer omfattande volym istället. Med 650 recept som representerar fem kontinenter, utforskar Jaffrey det stora utbudet och mångfalden av vegetarisk matlagning. Dess omfattning innebär att du kommer att kunna välja den här boken och hitta dussintals sätt att arbeta med bönor, linser, grönsaker, mejeri och korn. Drycker, soppor och sallader är täckta samt desserter. Visningen av Jaffrey årtionden som tillbringats i köket (mellan hennes spelande spelningar!) Är riklig och uppenbar.

5. Det moderna vegetariska köket av Peter Berley, 22 dollar

Det är med Det moderna vegetariska köket att vår lista börjar vända från försökte klassiker till en mer modern inställning till vegetarisk mat. Jag har ofta hänvisat till den här boken som den bästa vegetariska kokboken du aldrig hört talas om. Här hittar du färskt och innovativt tar på dig att arbeta med traditionella vegetariska livsmedel som tofu och tempeh vävda med pasta, polenta och stekta stews och soppor. Det finns allt från tempeh och grönsaker braised i en kryddig citron-kokosnötbuljong till strängbönor i en honung-citron senap vinägrett. Berley är en master instruktör och har mycket att lära oss om nöjen av vegetariska köket.

6. Hur man lagar allt Vegetarisk av Mark Bittman, 35 kronor

Denna bok har mer än 2000 recept (och variationer). Det är typ av häpnadsväckande! Klart “allt” här betyder faktiskt allting, bokstavligen från soppa till nötter. Om du vill whittle din cookbook samling ner till några effektiva volymer, då kan du inte gå fel med att ha Mr. Bittman representera din vegetariska repertoar. Bonuspoäng för att markera recept som kan göras i förväg, eller på mindre än 30 minuter.

7. Gott: Levande vegetabiliska recept från Londons Ottolenghi av Yotam Ottolenghi, $ 35

London-baserade Yotam Ottolenghi har blivit en internationellt känd restauratör och kokbokförfattare med miljontals böcker i tryck. Dyka i Massor (och dess uppföljning Mycket mer) och det är snabbt uppenbart varför. Här är färsk, medelhavsinfluerad mat på sitt finaste, med poppar av ljusa, sura smaker från barber, citron och sumac. Här är äggplanter broiled i underkastelse, morötter rostade tills sött och ömt, och såser gjorda med tahini eller tjock yoghurt. Friska örter och granatäpplefrön ströms överallt och silkeslen olivolja går som en flod. Att laga mat från Massor är att bjuda in en värld av livliga, sensuella smaker i ditt kök. Jag hoppas att du är redo!

8. Super Natural Varje Dag: Välskött Recept från My Natural Foods Kök av Heidi Swanson, 23 dollar

Heidi Swanson leder med en hel mat tillvägagångssätt till vegetarisk mat, med lika stor vikt lägger på läckerhet, näring och vacker presentation. Recepten här är enkla och ger en elegant estetik till vegetaribordet. “Varje dag” i titeln innebär att dessa inte kommer att vara alltför snygga eller komplicerade recept och att du kanske befinner dig faktiskt nå för denna bok nästan varje dag. Från hennes vackra fotografier till recept för frukost, snacks, middag och efterrätt, bygger Swanson en värld som jag är mer än glad att bebor.

9. Den enkla arten av vegetarisk matlagning: Mallar och lektioner för att göra läckra köttfria måltider varje dag av Martha Rose Shulman, 33 $

En älskad columnist för New York Times matlagning sektion, har Martha Rose Shulman skapat tusentals vegetariska recept över sin karriär, som spänner över flera årtionden och innehåller också flera kokböcker. Klart vet hon vad hon gör. I den här boken tar hon ett recept för mäster recept, något Emma uppskattar verkligen i hennes recension. Shulman börjar med ett grundläggande recept som fungerar som en mall och expanderar därpå för att skapa läckra och säsongsbetonade variationer. Det här är boken som jag drar ut när CSA-rutan kommer och jag har en förlust för vad jag ska göra med all bounty. Martha Rose Shulman till undsättning!

10. Den nya vegetariska matlagningen för alla av Deborah Madison, $ 40

Jag har sagt det här många gånger, men jag säger det igen: Om jag bara kunde välja en kokbok (skräcken!) Att laga mat i resten av mitt liv, antingen en upplaga av Vegetarisk matlagning för alla skulle vara det. Omfattande, relativ, innovativ, och ändå praktisk, har den här boken aldrig släppt mig. Även om jag har lagat mat från den sedan första utgåvan släpptes 1997, lär jag mig fortfarande något nytt eller upptäcker en bortglömd favorit varje gång jag hämtar den. Den nya upplagan och den gamla sitter sida vid sida på min matbokshyllor, på äraplatsen kommer de alltid att uppta sig.

Självklart finns det många värdiga böcker som inte gjorde denna lista. De flesta av de titlar som listas här är skyldiga till en skuld till tidigare vegetariska cookbooks som Ed Browns Tassajara samling, ultrahippie Laurel’s Kitchen, och Anna Thomas ‘ Vegetarisk Epicure. En annan bok jag befinner mig att nå för är The Vegetarian Flavor Bible, vilka delar ingredienser med smaker för en praktisk referens. Och vem vet vad som kommer hända med de populära vegetariska böckerna från idag! Kommer Anna Jones ” Ett modernt sätt att laga mat eller Erin Gleesons Skogsmässan bli ständiga klassiker? Hur lyckliga vi ska ha så många verkligen hjälpsamma och inspirerande kokböcker som ger de bästa rätterna till våra bord!