Recept: Wild Plum Jam

Hur lycklig är jag att vara på semester några kilometer bort från en liten vägkanten lund av vilda plommonträd? En vän som var i norra Kalifornien för några veckor sedan tippade mig till den hemliga platsen och det var vårt första – och nu en daglig destination. Den första grödan kom hem i vår hundbärare i flygning med några extra slung i kjolen i min dotters klänning.

Under de senaste dagarna har vi gjort pajer och tårtor, toppade vår morgonflingor, stoppade våra fickor för smaskiga mellanmål på vandringar och kokat upp några månaders värde av plommon sylt.

Om du någonsin har gjort jam, vet du att det inte är en snabb process, det är inte heller snyggt. Du måste få det att ställa precis rätt med rätt balans av socker och pektin, och du måste sterilisera dina burkar. Du måste ta det långsamt och avsätta tid och plats för detta äventyr. Men om du får det rätt är en kruka med hemlagad sylt något speciellt, och om frukten kommer ifrån vägen från din semesterort, har du uppnått den eftertraktade förmågan att flaska upp din semesters smak och njuta av det för det kommande året.

Det är vad vi ska åka hit med den här vilda plommon sylt; en känsla av sommar i en burk. Batchen gjorde lite mer än vad vi behövde för åtta halvpintskrukor, så ikväll omrörer vi resten i en glassbas med min Citron Curd Ice Cream metod.

Självklart kommer receptet att fungera med plommon från marknaden, så oavsett var du hittar frukt i sommar, bjuder jag på dig att göra sylt.


Wild Plum Jam

Gör åtta 8-uns burkar

 • 4 pounds

  hela vilda plommon

 • 1/2 kopp

  vatten

 • 1 matsked

  citron juice

 • 5 koppar

  strösocker

 • 1

  (3 ounce) paket fruktpektin

Släng bort plommontörarna, men lämna huden på och finhack frukten (eller om grop är för svårt, kasta plommon i potten hela). Smörj plommon och vatten i en rostfri panna över medium värme tills blandningen kokar. Minska värmen till låg; täck och simma i 5 minuter. (Om frukten fortfarande har gropar, låt blandningen svalna något och dra ut groparna med hjälp av två skedade skedar. Försök att hålla så mycket av frukten som möjligt. Kasta bort gropar.)

Tillsätt sockret och bringa blandningen till en hel, rullande kokande över hög värme, omrör hela tiden. Rör i pektinet och återvänd till koka i 1 minut, omrör hela tiden. Ta bort potten från värmen. Lägg åt sidan 1 minut och använd kanten på en stor metallsked, skumma bort eventuellt skum från ytan. För att prova för att se om blandningen är inställd, lägg en metallsked i ett glas isvatten i en minut. Använd den för att skaka ut en sked av den heta blandningen. Låt det svalna något och kontrollera konsistensen. Om den inte är tillräckligt inställd, koka den ytterligare en minut.

Samtidigt sterilisera burkarna, locken och banden enligt tillverkarens anvisningar eller vår handledning om badvattenberedning. Håll potten med kokande vatten på spisen. Ladla sylt i de steriliserade burkarna och lämna 1/8-tums huvudrum på toppen. Torka fönstren och trådarna på burkarna och täta dem med lock och band. Sänk de förseglade burkarna tillbaka i kokande vattenbadet. Processburkar i kokande vatten i 5 minuter. Ta bort burkar, etiketter och förvara på sval, torr plats.

(Bilder: Sara Kate Gillingham-Ryan)