Recept: Jerk Chicken Skillet Dinner

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Jag kan inte berätta för dig förra gången jag har varit så upphetsad om något recept som jag har handlat om den här. Jag visste från de rika, smakliga dofterna som vaktade från min ugn att den här spisen skulle bli en showstopper innan jag ens smakade det. Och pojken levererade det!

Från de krispiga låren belagda med den varma värmen kan bara jerk kryddor leverera, till riset doftat med kokosmjölk, handlar det här en-spetsmåltid om hur mycket smak du kan packa i en enda pan.

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

Varför behöver du hålla jerk krydda i din kylskåp

Jamaicanska jerk krydda packar en wallop av herby, eldig och tangy smaker till skillnad från allt annat. “Jerk” brukar referera till en kryddablandning, som härstammar i Jamaica, men innehåller ofta också matlagningsteknik av kött rökt eller grillat över grenar av allspice.

Medan ingredienserna för jerk kryddor kan variera något från receptet till receptet, finns det två stavar som du alltid bör förvänta dig att se: scotch bonnet peppers (tänk: ett steg upp från habaneros i både värme och smak) och allspice. Dessa två ingredienser är det som gör jerk kyckling smak som jerk kyckling.

Det här receptet kräver våt jerk kryddor (som Grace eller Walkerswood), snarare än en jerk torr gnugga, så smaken sjunker i bortom ytan och in i kycklinglåren. Den preparerade gniden är lätt att hitta i vilken mataffär som helst med en robust internationell matavdelning. När du använder jerk krydda, kom ihåg att lite går långt, så bara en sked ska göra; det ger värme och krydda till denna stekpanna utan helt överväldigande skålen.

För att göra detta till en hel måltid, är kycklingen samverkad med en säng av rik, herbed kokosnötris och bönor – en annan smakkombination du ofta ser på jamaicanska rätter. Lägg till ett stänk av ättika för en tang, och detta blir en one-pan middag standout du kommer att göra om och om igen.


Jerk Chicken Skillet Dinner

Serverar 4 till 6

 • 2 pounds

  ben-in, hud-på kyckling lår

 • 1 matsked

  butiksköpta våta jerk kryddor, som Grace

 • 1/2 tesked

  kosher salt, plus mer för kryddor

 • 1/4 tesked

  nymalt svartpeppar, plus mer för kryddor

 • 1 matsked

  olivolja

 • 1/2

  medium lök, tärningar

 • 2

  vitlöksklyftor, malet

 • 1 kopp

  långkornigt vitt ris

 • 1

  (15 uns) kan röda njurebönor, dräneras och sköljas

 • 1 kopp

  osötad kokosmjölk

 • 1 kopp

  lågnatrium kycklingbuljong

 • 1

  lagerblad

 • 3 kvistar

  färsk timjan

 • 2 teskedar

  destillerad vit vinäger

Ordna ett ställ i mitten av ugnen och värma till 350 ° F.

Torka kycklinglåren torr med pappershanddukar. Placera kycklinglåren och jerk kryddor i en stor skål och kasta tills de är väl belagda. Säsong över med salt och peppar. Värm oljan i en 10-tums eller större gjutjärn eller ugnssäker stekpanna över medelhög värme tills det skimrar. Lägg kycklinghuvudet ner och koka tills fettet är gjort och huden är skarp och guldbrun, 5 till 6 minuter. Vänd kycklingen och koka i 3 minuter. Överför kycklingen till en tallrik; avsätta.

Minska värmen till medium och tillsätt löken på pannan. Koka, rör om ibland, tills mjukad, ca 3 minuter. Tillsätt vitlök och laga 1 minut mer. Tillsätt ris, bönor, 1/2 tesked salt och 1/4 tesked peppar och rör om att kombinera. Koka i 2 minuter. Rör i kokosmjölken, kycklingsbuljongen och lövbladet. Koka upp. Ta bort pannan från värmen, placera kycklinghuden på toppen av riset (tillsätt eventuella juicer som ackumuleras på tallriken) och toppa med thymepinnarna.

Baka tills kycklingen är kokt igenom och riset är ömt, 20 till 25 minuter. Överför kycklingen till tallrikar. Tillsätt ättikan till stekpannan och rör om i riset. Släng laurbladet och timjanstrådarna och servera riset med kycklingen.

Receptanteckningar

Lagring: Återstoden kommer att hålla upp till 4 dagar i en lufttät behållare i kylskåpet.