Pet razloga zašto pijem kavu bez kave sada kad sam majka

Nekad sam bio kofein narkoman. Svako zatišje u mom danu pozvalo je na šalicu kave (ili tri). Jednom sam osjetio gnjev u prijateljskoj otočnoj kući, daleko od trgovine ili kafića, jer je jedini dostupni kofein bio u obliku pune šećerne sode i nisam mogao podnijeti šećer. Bila sam blizu suza u restoranu s djecom kad sam shvatila da je jedina soda koju su služili i kofein. I “blizu suza”, mislim da sam htjela ubiti nekoga. Nije pretjerano reći da je kofein vladao mojim životom, a trebala sam i pauzu.

Moja je navika počela u srednjoj školi, a tijekom prve trudnoće najteže je bilo prestati s kofeinom. (Svatko misli da će alkohol biti naporan, ali lako sam ga zamijenio sladoledom. Ben i Jerry bi trebali biti kumovi mojih dječaka.) Tijekom moje trudnoće fantasiziralo sam se o kavi i povremenom dijetnom koksu. Mnogo sam spavala, ne samo zato što sam bila umorna, već zato što nisam imala ništa da bi me probudila. Čim se rodio moj sin, počeo sam grickati kavu. Osjećao sam se ponovno.

Godinama kasnije, uzeo sam odmor od kofeina, i otvorio sam oči. Prije otprilike pet godina, cijeli sam tjedan odustao od alkohola, kofeina, mliječnih proizvoda, glutena, šećera, bilo čega umjetnog, noćnih šalica i mnoštva drugih ukusnih stvari. Prvi dan mislio sam da ću umrijeti. Zapravo sam se bacio (bruto, ispričavam se). Plakao sam.

Dva je dana bila gora. Ispitivala sam mudrost. Plakala sam i imala glavobolju cijeli dan. Ispitivala sam svoj status “nije alkoholna”, jer mi se simptomi nisu razlikovali od onih koji su povlačili alkohol. Naposljetku sam odbacio tu misao, jer ne pijem alkohol svaki dan, i ne osjećam te simptome u danima koje ne. Te noći nisam mogla spavati, jer je moja glavobolja još uvijek bijesna i znojala sam se.

Trećeg dana, osjećala sam se prestrašena. Još sam bio bolestan i plaćen. Do četvrtog dana, osjećala sam se više energično i našla sam se lako spavanje, nešto što mi nije bilo normalno. I dobro sam spavala, uživajući u ukusnim snovima i buđenjem bez proklinjanja dnevne svjetlosti, mog alarma ili moje djece. (Još uvijek ponekad proklinjem svog supruga jer je on jedan od onih glasnih, SUPER HAPPY ljudi ujutro, baš kao i moj otac. Možda tražimo partnere slične našim roditeljima.)

(Slika: Anne Wolfe Postic)

Moj tjedan dobro jela bio je divan, nakon prvih nekoliko grubih dana. Na kraju sedam dana, napravio sam datum s sirom, vinom i kruhom, zagrljaj ih kao dragi, stari prijatelji i cijenim ih na novi način. Nikad više ne bih ih uzimala zdravo za gotovo. Nikad nisu toliko dobro okusili. Ali sam ostavio kavu iza sebe, barem visoka ispitivanja. Prebacivanje na kavu bez kofeina, ništa previše agresivno, zaglavio sam jednu ili dvije šalice ujutro, a ne cijeli dan kapanje.

Nedavno je moj muž slučajno stavio svoju “pravu” kavu u posudu za kuharsku kavu i slučajno sam imao nekoliko šalica. Završio sam svoj dan naivnim, plakanjem i groznicom, na isti način na koji sam osjetio da sam prvi put izbacila kofein. I nisam dobro spavao nekoliko dana. Lekcija naučena. Velike doze kofeina nisu za mene!

Mnoge majke imaju svoj unos kofeina, dok sam spustio moje. Evo zašto se neću vratiti:

  1. Bolje spavam, i ujutro izlazim iz kreveta, a da ne moram nešto poduzeti da odem. Može se uživati ​​u šalici kave bez kofeina ili šalici čaja, jer ne moram ga gutati samo da bih očistio prašinu iz mojih očiju. Poboljšavajući kvalitetu sna, skoro uklanjanje kofeina daje više energije.
  2. Kava je bolja, jer to je piće, a ne droga.
  3. Moja tjeskoba se smanjuje, jer moje srce ne stalno premlaćuje malo teže nego što bi trebalo.
  4. Kofein više nije dostupan kao štaka, pa ako sam umorna, moram se pobrinuti za sebe, a ne odgoditi neizbježnu nesreću s drugom šalicom nečega što stimulira. I ako sam stvarno umoran? Ponekad je u redu.
  5. Iznimke su zabavne! Još ne smijem naći šalicu kave bez kofeina u Francuskoj, a ukusna šalica francuske kave ne smije se odbiti. Svako sada imam jedan, i osjeća se kao neovlašteni lijek, nešto što smo roditelji obično eliminirali iz našeg repertoara. Koliko je cool da me jedna šalica kave može osjećati kao divlja i luda pobunjenica? Tko voli stranke? Ova gal upravo ovdje! Daj mi šalicu čašice najkvalitetnijeg espressa, samo se uvjerite da mogu izaći kad je čaša prazna i nemojte mi dopustiti.

Je kofein vaš prijatelj ili vaš kapetan? Jeste li ikad pokušali odustati?