Je li sigurno jesti snijeg?

Tko nije zaglavio svoj jezik da bi uhvatio snijeg pahuljice? Smetanje snijega je dječji ritual prolaza – baš kao i pjevanje o ne jedući žute stvari – ali kao odrasle osobe, kao i roditelji za malu djecu, možemo imati neke zabrinutosti o tome je li razborito ili čak sigurno jesti snijeg.

Kratak odgovor je “da” – snijeg je prije svega voda, ali postoji nekoliko pravila koja biste trebali slijediti.

1. Jedite poslije pada snijeg.

Kao snijeg pada, može sakupljati stvari poput sulfata, nitrata, formaldehida i žive ovisno o tome kada i gdje i koliko vjetrovito. Svježe pali snijeg zvuči čist, ali prvih nekoliko flurry zapravo nisu one koje želite jesti! To je zato što djeluje kao pročišćivač za zagađivače, kako u zraku tako i na tlu.

Vaša najsigurnija oklada? Prikupite snijeg za jelo nakon što je snijeg za sat ili dva – i izbjegavajte jesti snijeg na super vjetrovitim danima.

2. Sakupiti snijeg u zdjelu.

Ako planirate jesti snijeg, recimo za izradu snježnih vrhnja ili za hlađenje vašeg škriljevaca, postavite zdjelu na stol za piknik, palubu ili kuću za pse. Ne samo da zbirka zdjele uklanja bilo kakve zalutale prljavštine ili ostatke, već i snijeg u zdjelici također bude čišći. To je zato što snijeg na zemlji može miješati sa svime od gnojiva do pesticida na travi i kolnom prilazu. (Nikad ne jedite snježne snijega zbog ovog razloga.)

3. Jedite razumnu količinu snijega.

Čak i ako izbjegavate svježe snijeg i snijeg i kada koristite zdjelu za sakupljanje snijega, snijeg će sadržavati količinu zagađivača iz zraka ili zemlje. Dobra vijest je da većina istraživanja o snijegu ukazuje da je snijeg još uvijek siguran za jesti u umjerenim količinama. Naš vrlo omiljeni način da to učinimo? Naravno, sladoled snijega.

Nabavite recept: kako napraviti snijeg sladoled