Weeknight Recept: Pork Meatballs med Citron och Thyme

November kan känna sig så enstaka. Det handlar om tacksägelse, kalkon, tranbär och fest! Men Thanksgiving är bara en dag, och livet fortsätter runt det. Detta är ett recept på en veckodag när du vill ha något tröstande men inte för tungt. Dessa små köttbullar är färska, lemony och smältande anbud. Och kanske bäst av allt, de är inte kalkon.

Detta recept var faktiskt inspirerat av (och anpassat från) Chez Panisse. Jag besökte kaféet på Chez Panisse för några år sedan. Medan jag var där hade jag en enkel men sublim måltid. allt smakade precis rätt, vilket Chez Panisse självklart gör till en hög komplimang. Efter att jag kom hem skakade jag igenom Café-kokboken för att hitta ett recept på ett middagsfest med vänner. Jag hade bara ett pund gräddfil i frysen för att använda, och jag kom över bokens enkla köttbullrecept. Jag underbäddade fläsk för köttbullarna och improviserade en citronsås istället för den mer traditionella tomatsås.

Dessa var läckra – mjuka, fuktiga och snygga från såsen. De är ett ljuvt litet fönster i den enkla, men ändå läckra och balanserade maten som Chez Panisse är känd för, med en vridning för gomar med massiv semestermat och för mycket rikedom.

Fläsk och Sage köttbullar
(Anpassad från Chez Panisse Café Cookbook)

serverar 4

1/2 kopp mjölk
1/4 kopp brödsmulor
1 liten gullök, finhackad
Extra virgin olivolja
Salt
1 pund slipat fläsk
1 ägg, slagen
1/4 kopp nybakad parmesanost
4 matskedade hackade fräsch salvia blad
1 tesked finhackad färsk timjan
1/8 tesked cayennepeppar
Nymalen svartpeppar

Sätt mjölken och brödsmulorna i en liten skål och mixa med en gaffel. När smulorna har mjukat kläm ut mjölken och kassera den.

Smaka försiktigt löken i en liten olivolja tills den är mjuk men inte färgad. Smörj med en nypa salt och sätt den åt sidan för att svalna.

Kombinera i en medium skål fläsk, brödsmulor, lök, ägg, parmesan, salvia, timjan, cayenne, svartpeppar och 1 tesked salt. Blanda med händerna noggrant.

Forma blandningen i valnötstorlekskulor. Detta kan göras flera timmar eller till och med en dag framåt.

För att laga mat, värma en stekpanna som är tillräckligt stor för att hålla alla köttbullarna i ett okolvat lager. Tillsätt lite olivolja. När stekpannan är uppvärmd, lägg till köttbullarna, skaka pannan så att de inte klibbar. Använd tång för att vända så att de brunnar jämnt, laga köttbullarna tills de inte längre är rosa i mitten och lätt brunt på alla sidor. Ta bort från pannan till en tallrik och gör omgående såsen.

Citron Thymsås

1 1/2 koppar kycklingbuljong
3/4 kopp torrt vitt vin
1/4 kopp färskpressad citronsaft (från en citron)
1 matsked hackad färsk timjan
Skal av en citron, att garnera
Grovt hackad timjan, fortfarande på stammar, att garnera

Ta bort köttbullar ur pannan, och deglaze den över medium värme med kycklingbuljong och vin. Simmera tills den minskas med minst en tredjedel. Tillsätt citronsaft och timjan, lägg sedan till köttbullarna igen.

Simma tills det är klart att servera – minst 10 minuter, men upp till en halvtimme. Servera köttbullar med såsen hälls över och garneras med citronskal och tijmspetsar.

Fler köttbullar:
• Recept: Helt köttbullar i tomatsås
• Recept: Bacon-Sage köttbullar med kärnmjölksås

(Bilder: Tro Durand)