Vårt recept: Meyer Citron Shaker Pie

(Bildkrediter: Tro Durand)

Dygden på Shakers-pajerna, som deras möbler, ligger i en rak karaktär som är gift med elegans. Denna Meyer-citronpaj har bara fem ingredienser, efter skorpan, och ändå släpper det ut en härlig jammy fyllning av soliga citroner – söt, tårta och lite bitter.

Detta är min go-to-pie för tidig vår; Jag vet inte något bättre sätt att avsluta en söndagskväll i april.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Jag adore Meyer citroner i denna paj. Det är som att äta doftande, bergamot-rörd marmelad, som suger gul sol mellan två fläckiga pajskorpor. Citronerna bakar upp jammy och ömt – inte för surt och inte för sött.

Jag kan inte hävda någon form av originalitet här. Detta är ett grundläggande klassiskt recept Nästan alla Shaker-citroncirkrecept kommer att ha samma proportioner citroner, ägg och socker.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Och nej: du skalar inte citronerna. Du skar bara dem så tunna som möjligt; Jag brukade gilla en mandolin för detta men det är tufft på mjukare citroner, så nu föredrar jag att skära upp frukten med en mycket skarp liten paringskniv.

(Bildkrediter: Tro Durand)


Meyer Citron Shaker Pie

Gör en 9-tums dubbelskorpa paj; serverar 8

 • 4 till 7

  små till medelstora Meyer citroner

 • 2 koppar

  socker

 • 1 tesked

  salt-

 • 4

  stora ägg

 • 1 tesked

  vanilj

 • 1 sats

  hemlagad eller lagrad köttdeg (se våra instruktioner här)

 • För att avsluta pajen:
 • 1

  stort ägg, åtskilda, äggulor och vita vita vispade i separata skålar

 • 2 teskedar

  socker

Raka de unpeeled citronerna i mycket tunna skivor och plocka ut några frön. Du borde ha ca 2 koppar skivade citroner. Kasta med sockret och saltet och lägg åt sidan till macerat. Vispa ägg och vanilj i en separat skål.

Smörj lätt en 9-tums pajrätt eller tårta. Rulla ut halva degen mellan två bitar vaxpapper i en cirkel. Skala av det övre lagret av vaxpapper. Placera din pajrätt upp och ner på pajdegen runt, och vrid försiktigt pannan och degen över. Skala bort vaxpappret på den sidan och försiktigt pressa degen i pannan. Det borde vara ungefär 1/2 tum till 1 tum degen ovanför läpparna på pannan. Tuck under och rulla den här extra degen och kläm fast i panelen.

Borsta botten av skorpan med slagna äggulor. Rör de skivade citronerna i ägg- och vaniljblandningen och sprida den i pajpannan.

Rulla ut den andra halvan av degen mellan två bitar av vaxpapper. Placera den här rundan på toppen av pajrätten och trim för att passa, och lämna ett litet överhäng. Rulla överhänget och klistra fast för att försegla med skorpan. Krympa eller försegla kanterna med fingrarna eller en gaffel.

Klipp ut några slitsar på toppen för att släppa ut ånga. Pensla med slagen äggvita och strö sockersockret på toppen. Kyl i frysen i 1 timme eller över natten i kylskåpet.

Förvärm ugnen till 450 ° F. Bak pajen på det lägsta ugnsstället i 15 minuter. Vrid värmen ner till 375 ° F och flytta cirkeln till mittstället. Baka i ytterligare 30 minuter eller tills skorpan är gyllene. Om skorpa kanter börjar bruna för mycket omslag med pergament.

Låt svalna i minst en halvtimme innan du äter, men notera att det här är väldigt bra varmt! Vaniljglass eller vispad grädde är båda himmelska med den.

Receptanteckningar

Uppdaterad från recept som ursprungligen publicerades i april 2008.