Vårt Recept: Bakad Risotto Med Ärter, Asparges & Pancetta

Jag var alltid rädd för att försöka risotto, så det var inte förrän kulinarisk skola som jag insåg hur lätt de egentligen är. Tidskrävande, ja. Hård? Inte alls. Men då upptäckte jag bakad risotto och jag har aldrig tittat tillbaka. Denna version med ärtor, sparris och pancetta är en personlig favorit och vårens kännetecken!

Jag undervisar matlagningskurser, och en av de recept jag ofta visar är en klassisk italiensk risotto. Jag älskar risotto eftersom det är ren komfortmat, och hällen och omrörningen är allt ett testament om kärlek. Saken är, de flesta av mina elever gillar verkligen receptet men frågar om det verkligen är värt det efter att ha gjort det. Jag säger alltid självklart Det är, men det som jag hemligt vill berätta för dem är att det faktiskt finns ett annat sätt.

Upptäcka bakad risotto var som att upptäcka den heliga graalen, åtminstone åt mig. Och medan jag tycker att det är viktigt att förstå den grundläggande stovetoptekniken, kommer jag alltid att hålla den här ugnsbakade versionen i min bakficka. Och varför skulle jag inte? Det är lätt anpassningsbart till årstiderna, och det gör en middag på bordet en bris. Det är en sann en-pot wonder!

Ännu bättre, att servera risotto på ditt nästa middagsparti blev så mycket lättare. Ta det här tipset från restaurangkockarna: parbag risotto natten innan, och värm upp den på spisen med en kopp eller två extra kycklingföremål. Dina gäster kommer att tro att du har slavat hela dagen, och du kommer bara att vara klokare. Oroa dig inte, din hemlighet är säker med mig.

Bakad Risotto med Ärter, Asparges & Pancetta

Serverar 4 till 6

 • 4 ounces

  finhackad pancetta (se receptnoteringar)

 • 3 matskedar

  smör, uppdelat

 • 2

  stora skalor (4 kryddnejlika), finhackad

 • 1 1/2 koppar

  Arborio ris

 • 1/2 kopp

  torrt vitt vin

 • 4 1/2 koppar

  kycklingbuljong

 • 1 kopp

  färska eller frysta gröna ärter

 • 1/2 knippa

  penna-tunn sparrisstalker, skuren i 3/4-tums bitar (ca 1 kopp)

 • 1/2 kopp

  riven parmesanost, plus extra för servering

 • 1/2 tesked

  citronskal

 • Kosher salt och nymalt svartpeppar

Förvärm ugnen till 400 ° F.

Värm en stor holländsk ugn över medelhög värme tills det är väldigt varmt men inte röka. Tillsätt pancetta och koka, omrör ibland tills det är skarpt, ca 6-8 minuter. Ta bort med en slitssked och lägg åt sidan.

Minska värme till medium. Tillsätt 1 matsked smör och sjalottor till pancetta drippings och koka tills mjukat, ca 3-5 minuter. Tillsätt riset och sauté tills varje korn är belagt med smör, ca 1 minut.

Öka värmen till hög. Häll i vinet och låt sjuda tills vätskan avdunstar. Lägg i lagret och koka, omrör ibland. Säsong generöst med salt och peppar.

Täck krukan och överför den till ugnen. Koka tills vätskan är nästan kokta och risotto är krämig, ca 20 minuter.

Avlägsna från ugnen och placera över måttlig värme. Rör i ärter och sparris och koka tills grönsakerna är ljusgröna och värmda, cirka 5 minuter. Rör om kvarvarande 2 msk smör, parmesan och citronskal. Smak och krydda med salt och peppar, om det behövs. Garnera med extra parmesan och reserverad pancetta.

Receptanteckningar

Vegetarisk version: Detta recept kan enkelt göras vegetarian. Del i olivolja för pancetta och använd vegetabilisk buljong i stället för kycklingmassa.

Att göra risotto i förväg, baka risotto i 15 – 20 minuter. Kyl och överför till kylskåpet. När du är redo att servera, lägg till 1 1/2 koppar varm lagring och grönsaker och laga mat över medeltemperatur tills det är varmt. Rör om smöret, parmesan och citronskalan. Säsong till smak.

Relaterad: Farro Risotto med majs och tomater

(Bilder: Nealey Dozier)