Vårt efterrättrecept: Jordgubbe och honungssaft

Det har varit en intressant några veckor i mitt hus, minst sagt. Min fiance, i ett försök att komma tillbaka till “kämpar tyngd”, gav upp öl och raffinerat socker för Lent. (För mig gav jag upp pommes frites. Det har varit tufft. Jag är verkligen verkligen som pommes frites.) Hans avhållsamhet har varit svårt på oss båda: jag har tappat mitt nummer en recepttester och han är tvungen att se mig äta godis från sidlinjen.

För att tillfredsställa hans värsta begär, har jag gjort en riff på den berömda olivolja, med inget socker och en minimal mängd honung. Jag lägger till pepitas, pistaschmandlar, mandel, torkade körsbär och osötad kokosnöt. kastade med yoghurt det nästan verkar som efterrätt. (Okej, jag lägger till chokladflis till min. Så döda mig.)

Det har varit nästan en månad nu och han blir äntligen trött på havre, så jag bestämde mig för att komma med något nytt och tillfredsställande för honom att nibble. Glass är hans ultimata söta behandla, så jag tänkte att jag skulle försöka min hand på sorbet, men med honung för att ersätta raffinerat socker. Jag valde att skapa ett klassiskt jordgubbsrecept med säsongens mogna frukt; våren har varit bra för oss på bondens marknader i Georgien.

För att vara ärlig hade jag aldrig gjort sorbet förut, och jag kunde inte vara mer chockad över hur enkelt det var. Allvarligt gör jag hela tiden is och det var så mycket lättare. Bara puré frukten, tillsätt lite honung, kyla, frys sedan. Um, okaaay. Det är självklart att jag ska göra hemlagad sorbet härifrån, och jag tror inte att jag någonsin kommer att sakna sockret. Förhoppningsvis kommer min man att hålla med. (Och jag är ganska säker på att han ska.)


Jordgubbe och Honungssaft

Serverar 2 till 4

  • 1 halvliter

    (16 uns) jordgubbar, skrovade och kvartade

  • 1/4 kopp

    honung

  • 1 matsked

    vodka (eller smakad likör), valfritt

  • Juice från en citron

Placera jordgubbarna i en mixer och puré tills det är mycket jämnt. Skjut puréen genom en fin mesh sikt för att ta bort några av fröerna. Vispa i honung, vodka och citronsaft. (Du vill att detta ska vara på den söta sidan eftersom frysning kommer att mattas smaken.) Täck och kyla blandningen.

När jordgubbsblandningen är helt kyld, häll i glassmaskinen och frys enligt tillverkarens instruktioner. Återför sorbet till frysen i ett par timmar för att fortsätta stärka.

Receptanteckningar

Obs! Vodka hjälper till att sänka sorbets fryspunkt, vilket ger en mjukare konsistens och förhindrar att den blir för svår.

Relaterad: Glass, Sorbet och Fryst Yoghurt: Den Fullständiga Roundup!

(Bilder: Nealey Dozier)