Vitlök Confit Är den magiska hemligheten att älska någon vegetabilisk

(Bildkredit: Rachel Joy Barehl)

Vitlök confit är min hemliga ingrediens, min speciella sås, en av mina all-time favorit tricks för att ge några grönsaker en makeover. Det är ett spel på en gammal teknik (bevarar kött i eget fett) och en värdig fransk maträtt (duck confit). Du kan använda samma fancy term för att laga och bevara vitlök på väsentligen samma sätt. Förutom här är olivolja det feta valet. Tekniken producerar smältande öm och sötnickor, tillsammans med en biprodukt av doftande och läcker olja. Det är magiskt.

(Bildkredit: Rachel Joy Barehl)

Nu är det den perfekta tiden att få denna metod att fungera. sommaren är vitlökens ögonblick. Vitlök har varit underjordisk sedan hösten, utvecklas genom våren (en fantastisk process på egen hand), och är klar eller redo att plockas (beroende på var du bor). Det är på sitt sötaste, bara dras från marken och botas.

Detta är säsongen och det perfekta receptet för att fånga den rena, sommar-vitlöksmaken – ingen bitterhet i sikte. Använd vitlök konfit för att stansa någon vegetabilisk maträtt eller att inspirera några antal rätter på egen hand. Det kommer att göra underverk på någon grönsak som bara fick en enkel ångning, grillning, sautéing eller rostning. Smash det, puré det, pulverisera det i en pasta, eller använd kryddnejlika på egen hand. När du har börjat, vill du hitta ett sätt att glida vitlökskonfekt i alla dina måltider. (Det är så speciellt.)

(Bildkredit: Rachel Joy Barehl)

Hur man gör vitlök confit

Skala skivorna från 2 huvuden (eller mer) vitlök. Placera kryddnejlika i en liten kastrull och häll i tillräckligt med olivolja för att täcka dem, 1/2 till 3/4 kopp för 2 huvuden. Över medelvärme bränner oljan till en ledtråd av en simmer, så minska värmen till så låg som den kan gå. Du vill pocha vitlöket, inte simma det. Koka i ca 45 minuter tills vitlöket är mjukt och ömt, men inte faller ihop. Överför vitlöken med en skivad sked till en ren burka och häll oljan in för att täcka nötkryddorna.

Kyl blandningen till rumstemperatur. Täck burken tätt och håll kylen i flera veckor, eller frys i flera månader. (Håll klyftorna täckta i olja och var försiktig med att använda en ren sked för att doppa in i burken). Som en variation, tillsätt rosmarin och / eller timjan till grytan tillsammans med vitlök att laga mat.

(Bildkredit: Rachel Joy Barehl)

10 sätt att använda vitlök Confit

  1. Piska några kryddnejlika och lite av den infuserade oljan med ättika för att göra en vinaigrette. Kasta den med känsliga gröna.
  2. Smash några av nötköttarna och vispa dem med några av den infuserade oljan. Kasta den tjocka garlickyoljan med ångade grönsaker. (Utmärkt med sparris, gröna bönor, snö och snap ärtor, broccoli och blomkål.)
  3. Kasta grillade eller grillade grönsaker med en sked av det anrika vitlöket.
  4. Sprid anbudsklyftorna över rostade bröd eller ostfärgade crostini. (Goatost är ett bra alternativ.) För en sammansatt hors d’oeuvre, garnera vitlökskivorna med gräslök eller några färska örter.
  5. Layer vitlök confit till en smörgås eller pizza.
  6. Kasta vitlök confit i en grönsakspasta. (Välj bara en grönsak och koppla ihop det med vitlökskonfekt och pasta. För ett enkelt alternativ, prova färska tomater och basilika.)
  7. Piska nötklyftorna i någon vegetabilisk puree för söt vitlök smak. (Pröva vitlökskonfekt med potatis, sellerirot, blomkål, vinterkvash eller sunchokpuré.) En piskad kikärter eller cannellini-bönspuré kommer också att dra nytta av en sked full av vitlökskonfekt.
  8. Gör en grönsakssallad och vitlökskocksallad. Skiva kryddnejlika i halva och kasta dem i en tomat, basilika och rostat brödsallad. Använd lite olja för att sauté majs-off-the-cob bara kort. Krossa majsen med skivad eller krossad kryddnejlika, färsk basilika och fetta. (Lägg zucchini och / eller tomater till majssalladen om du vill.)
  9. Tillsätt vitlök confit till såser och soppor.
  10. Använd baksidan av en gaffel för att bryta ner kryddnejlika i en pasta. Rör vitlökpastaen i vanlig grekisk yoghurt eller ricotta för att göra en krämig vitlökdyp eller kryddor. Om du vill kan du lägga till sommarväxter till blandningen eller drizzle toppen med en bra olivolja eller chiliolja.

En varning om botulism: Vitlök är en extremt låg syra grönsak. När den lagras felaktigt i olja (utan syre) och i varma temperaturer (vid rumstemperatur) kan det producera ett mycket allvarligt toxin som orsakar botulismens sjukdom. Botulism kan vara dödlig om den inte behandlas omedelbart. Det är mycket viktigt att kyla vitlökskonfekt, enligt Centret för sjukdomskontroll. Använd en ren burk med en tät försegling för att lagra vitlökskonflikt; kyla vitlök och olja så fort som möjligt och kyl det omedelbart. Om du lagrar den konserverade vitlök ordentligt, bör den hålla i flera månader, för att vara helt säker, rekommenderar jag att du endast lagrar den i upp till tre veckor. Om du är orolig kan du också säkert frysa vitlökskonfekt i flera månader.

(Bildkredit: Rachel Joy Barehl)