Vintage Recept: Warm Fudgy Pudding Cake

Detta är inte demure individuellt portionerade efterrätt serveras i restauranger med vita dukar. Nej frun. Enligt min mamma skulle min mormor göra detta för barnen när en speciell behandling var meriterad. Denna stökiga, klibbiga, kakaorika affärer är mer som en självsåsande brunie än någonting annat. Och som alla sådana saker serveras det bäst varm och med en generös scoop vaniljglass.

I kopian av Favoritrecept från First United Methodist Church of Stillwater, Minnesota som har gått ner till mig, är receptet för “Chokladkaka Pudding” av Shirley Nelson cirkulerat i fetblå bläck. Liksom är nästa recept på “Chocolate Goo” från Judy Powell. Och den för “Fudge Pudding Cake” från Doris LaVayea. Recepten är mycket lika, skiljer sig bara lite i ingredienser och i användningen av antingen KALL! eller KOKANDE! vatten.

I ett snabbt telefonsamtal med min mamma skrattade hon och erkände att hon inte hade någon aning om vilken av de här ärafulla kyrkans dameruppskrifter min mormor följde, men hon är helt säker på att det användes kallt vatten. Min mamma minns också ibland att lägga en handfull rostat nötter eller färska bär till smeten. De blir fångade under kakskiktet och blir dolda skatter för den lyckliga efterrättmottagaren.

Genom att sammanfoga min egen version av detta tårta recept, kanaliserade jag helt enkelt mormor Dola. Vad skulle mormor göra? Lägg till mer kakaopulver, säkert. Och mormor skulle definitivt stödja smörklumpen med mjölken. Och kallt vatten, om ingen annan anledning än det är snabbare än att koka det.

Även kanalisera mormor, detta recept tar fortfarande ett hopp om troen. Kaka smeten sprids i pannan och ett lager av blandade sockerarter och kakaopulver går överst. Över allt häller du en kopp vatten. Ingen mer omröring. Ingen mer blandning. I ugnen går det. Kakan stiger till toppen medan en tjock pudding bildas nedan.

Den resulterande varma, fudiga, snygga efterrätten är bara perfekt. Så perfekt att det är svårt att stoppa sig från att “rensa upp kanterna” tills man har konsumerat en hel andra kvadratkaka. Dessa saker händer.

Snabbt och lätt att dra ihop, denna kaka går definitivt in i min vanliga linje. Tack, mormor. jag är skyldig dig.


Warm Fudgy Pudding Cake

Serverar 6 till 8

 • För kakan:
 • 1 kopp

  (5 uns) allround mjöl

 • 3/4 kopp

  (6 uns) vitsocker

 • 2 matskedar

  osötat kakaopulver

 • 2 teskedar

  bakpulver

 • 1/2 teaspon

  bordssalt

 • 1/2 kopp

  (4 uns) mjölk, hel eller 2%

 • 2 matskedar

  osaltat smör smält

 • 1 tesked

  vanilj

 • För pudding:
 • 1/2 kopp

  (4 uns) vitsocker

 • 1/2 kopp

  (4 uns) brunt socker

 • 1/4 kopp

  (2 uns) osötat kakaopulver

 • 1 kopp

  (8 ounces) kall vatten

 • För servering:
 • Vaniljglass, valfritt

Värm ugnen till 375 ° F. Smörj eller spraya med en kakspanna med en 8 “x” 8 bakpanna.

Sifta mjöl, socker, kakaopulver, bakpulver och salt genom en finmaskad sil i en blandningsskål. Kombinera mjölken, smält smör och vanilj. Häll vätskorna över de torra ingredienserna och rör försiktigt med en spatel tills det inte finns något mer torrt mjöl. Skrapa den här smeten i pannan och slät toppen.

För puddingskiktet, kombinera vitsockret, brunt socker och kakaopulver i en liten skål. Häll över kaka smeten och skaka pannan för att jämnt fördela sockerarterna.

Häll det kalla vattnet över sockerarterna. Rör inte. Sätt pannan omedelbart i ugnen och baka i 40 till 45 minuter. När den bakar, kommer kakan att stiga till toppen medan pudden bildas under. Kakan är färdig bakning när kakans kanter blir mörkbruna och krispiga, och när kakans topp är glänsande och torr vid beröring.

Låt kakan svalna i minst 15 minuter före servering. Scoopskivor av tårta och pudding under individuella skålar och topp med glass. Återstoden kommer att hålla kylen i upp till en vecka och kan återuppvärmas i 20 sekunder i mikrovågsugnen.

Receptanteckningar

För en extra special behandling, försök att lägga till en kopp rostade nötter, tärnad färsk frukt eller bär, chokladflis eller jordnötssmörflis till smeten.

Relaterad: Retro Recept: Storrosa Rabarberkaka

(Bild: Emma Christensen)