Vi ska prata dig om att lägga tomater i din fruktsallad

(Bildkrediter: Samantha Bolton)

Kanske behöver du inte ens prata med att lägga frukt till din tomatsallad eftersom du är väl medveten om tomatens klassificering som frukt. Och kanske är du också medveten om hur dess inneboende surhet är den mest välkomna gästerna i en alltför söt fruktsallad. Om emellertid kombinationen av tomat och frukt bafflar dig eller lämnar dig skeptisk, tillåter jag att göra lite övertygande.

Balans och Bounty

När vi befinner oss i en hög tomatsäsong, blir kreativ om hur vi använder tomater, så att en oundviklig trötthet aldrig löser sig. När du känner att du kanske har haft din fyllning av tomatsmörgåsar (jag vet att det är svårt att föreställa mig, Har hört talas om människor som lider av denna ångest), en härlig kombination av tomater och frukt är här för att ge energi.

Fruktsalader handlar om balans. Du vill inte att de ska vara för söta och klibbiga – det skjuter dem över kanten i en sackarin, en skarp rot – men du vill verkligen inte att de är fulla av underfruktiga och underpresterande frukt heller. Jag är säker på att vi har haft båda. När de är bäst, sötas fruktsalladerna av fruktens modenhet. Ibland är de inslagna i en lätt sirap, när tartelement ingår, eller ibland behövs bara en nypa socker för att få juftigare frukter som jordgubbar och hallon att macerera och effektivt självsås.

Nästa gång du behöver lägga till något citrus, tårta och färgglada till en fruktsallad, förbise inte tomatfrukten. Den passar särskilt bra med stenfrukter som persikor, plommon och nektariner, vilket ger sin citrusy, gräsbevuxna sötma till sin sirapiga smak. De spelar också rollen som syra, vilket innebär att de tempererar den sötma, men också markerar den genom att ge en kontrasterande smak.

Frukt + Tomatkombination att prova

  • Ripe stenfrukt + biffstek tomater + gröna tomater + mozzarella
  • Körsbär + körsbärstomater + timjan
  • Vattenmelon + gula tomater + chili

Kommer du någonsin att kombinera tomater och frukt? Vad är några av dina favoritkombinationer?