Vegetarisk Recept: Koreanska Dolsot Bibimbap

När jag tänker på mina favoritkomfortmatar är de allra flesta av dem, ska vi säga, lite vill ha i näringsavdelningen. Dolsot bibimbap är undantaget. Liksom mac och ost eller potatis pannkakor, har denna populära koreanska maträtt massor av kolhydrater – men det är också en välbalanserad måltid med en regnbåge av grönsaker och proteiner som skumar skålen med hett, ångande ris.

På koreanska betyder bibimbap “blandat ris” – en maträtt bestående av kokt ris och ett sortiment av grönsaker (och ofta kött eller tofu och ett ägg), alla rördes ihop med en docka med varm röd pepparpasta innan du äter. Det är en smakfull och anmärkningsvärd hälsosam medley av färger, texturer och smaker.

Den bästa sorten av bibimbap är enligt min mening dolsot bibimbap, där ingredienserna serveras i en uppvärmd dolsot eller en stenkruka. Värmen från potten gör riset sizzle och bli krispig på botten. Här kan ägget tillsättas rå och det lagar mat som det blandas i den varma skålen. Har du inte en dolsot? Inga problem; det kan också göras i en gjutjärnspanna. (Och om du föredrar att inte använda rå ägg kan du steka ägget först eller helt lämna det.)

Påfyllningarna i detta recept är ganska grundläggande och öppna för modifiering. Byt bulgogi för tofuen om du äter kött; prova svamp, rädisor, zucchini, lök … Kock och lotusrötter är två av mina favorit blandningar men jag ville behålla den här versionen ganska lättillgänglig. Tänk bara på att en mängd olika färger och texturer gör det här vackert att titta på och roligt att äta. Bibimbap är också ett bra sätt att äta rester om du har små bitar av olika grönsaker och korn i kylskåpet.

Den ena ingrediensen som jag skulle argumentera är inte riktigt valfri är gochujang eller röd pepparpasta. Gjord av chili, ris, fermenterade sojabönor och salt (och ofta sötningsmedel), är detta tjocka, djupröda kryddor en stapel i koreanska kök. Det ger bibimbapen en kryddig, umami och lite söt smak. Om du inte har tillgång till en koreansk marknad kan du hitta gochujang online på HMart. (Jag har sett bibimbap recept som använder Sriracha istället för Gochujang och även om det kan vara gott, är det inte det samma.)

Vegetarisk Koreansk Dolsot Bibimbap

Gör 2 städa portioner eller 4 vanliga portioner

 • 1/2

  gurka, julienned

 • Salt

 • 8 ounces

  fast tofu

 • Rostad sesamolja

 • 1

  stor morot, julienned

 • 1 kopp

  sojabönor

 • 5 koppar

  spenatblad

 • Rostad sesamfrön

 • 4 koppar

  kokt ris

 • 1

  ägg

 • 1/2

  pläterad tång (helst koreansk stil kim, men japansk nori fungerar också), skuren i små remsor med sax

 • Gochujang (rödpeppar pasta)

Gurkor: Stänk gurkor med salt och låt dem dränera i en kolv i 20 minuter. Kram ut överskott av vatten.

Tofu: Skölj och dränera tofu. Skär i 1/2 tum tjocka skivor och placera mellan rena kökshanddukar (eller pappershanddukar). Placera ett tungt föremål som en stekpanna eller skärbräda på toppen för att trycka på överskottsvätska. Låt sitta 15 minuter. Värm en matsked av sesamolja i en panna och stek tofu, vrid en gång till gyllene. Ta bort tofu från pan. När det är tillräckligt kallt att hantera, skär i remsor.

Morötter: Värm en matsked av sesamolja i en panna. Tillsätt morötter och en nypa salt och rör om det är kokt igenom. Ta bort från pan.

Sojabönor: Blanchera i en kruka med saltat kokande vatten, bara tills det blöts. Kasta in i isvatten för att sluta matlagning, dränera sedan och pressa ut överskott av vatten. Blanda i en liten skål med 1 tesked sesamolja, en nypa salt och ett streck sesamfrön.

Spenat: Blanchera i en kruka med saltat kokande vatten, bara tills det är blöt och ljusgrönt. Kasta in i isvatten för att sluta matlagning, dränera sedan och pressa ut överskott av vatten. Blanda i en liten skål med 1 tesked sesamolja, en nypa salt och ett streck sesamfrön.

Att montera: Sätt en dolsot eller 10-tums gjutjärnspanna över medelvärme. När det är gott och varmt, lägg till en matsked sesamolja och virvla till kappan. Tillsätt riset och packa det jämnt; det borde sitta i botten. Ordna gurka, tofu, morot, sojabönor och spenat på toppen. Koka i några minuter tills ingredienserna värms genom. Placera ägget på toppen och garnera med sesamfrön och tang.

Att servera: Ta grytan eller pannan till bordet. (Det är varmt, så se till att skydda dina händer och bordet med en trivet!). Lägg till en matsked gochujang och en duggregn sesamolja och blanda bra med en sked. Dela in i enskilda skålar Om så önskas kan varje middag lägga till mer sesamolja och gochujang efter smak.

Relaterad: Recept: Chap Chae (Koreanska Nudlar Med Grönsaker)

(Bilder: Emily Ho)