Varför Vår Vitlök är den bästa vitlök

(Bildkrediter: Erin Alderson)

Jag har problem med att föreställa mitt kök utan vitlök. Liksom lök och citroner är det en häftklammer som jag alltid har till hands, oavsett årstid.

Medan du kanske kan köpa den året runt, är sanningen vitlök gör ha en säsong. Och kom våren, det jag har problem med att föreställa mig mitt kök är utan vår vitlök. Här är varför.

Vad är vår vitlök?

Vitlök planteras vanligtvis på hösten före frosten och skördas efterföljande sensommar. Men från ungefär mars till maj, när marken äntligen har tinas, kan de unga plantorna, som kallas vårlöklök eller grön vitlök, skördas.

Klyftorna brukar inte ha bildats i vitlökslök den här unga, vilket är anledningen till att det ser ut som om det är en vårlök än en mogen vitlökslampa. Överdelen är ljusgrön och bottenlampan är vit och prickad med rosa och lila.

Vad gör vår vitlök så speciellt?

Du kan vara hårt pressad för att hitta vårlöklök på din vanliga livsmedelsbutik, men du kommer sannolikt att komma över det på din lokala jordbruksmarknad (eller kanske växer du själv!). Lita på mig när jag säger att du vill hålla ett öga på det. Dess smak är färsk, mild och söt, med en nästan nutty arom – en skarp avgång från de skarpa kryddnejlika som krävs i de flesta recept.

Detta gör den extremt mångsidig. Inte bara kan du använda den i stället för vitlök i ett recept, men du kan också byta ut det för purjolök, scallions och vårlök. Den milda smaken betyder också att förutom att laga det, kan vårlöklök också vara rå.

Det finns också det underbara faktumet att vår vitlök kräver lite prep, till skillnad från de irriterande kryddnejlika som behöver peeling. Tvätta stalkarna väl under kallt rinnande vatten och hugga dem. Hela växten är ätbar – både glödlampa och grön topp!

Hur man använder vår vitlök

En stjälk av vårlöklök är lika med ungefär en vitlöksklyfta.

Försök byta i vårhönslök i alla färska, vårrätter – det kommer bara att öka ljusstyrkan. Förvara den i en plastpåse i den skarpa låda i kylskåpet för att hålla den frisk.

Är du en fan av våren vitlök? Vad är ditt favorit sätt att använda det när det är i säsong?

6 Läckra Spring Vitlök Recept

  • Baby Greens Salad med Asparges, Sweet Amaranth & Green Garlic Dressing
  • Donal Skehans grillade lamm med grön vitlök, sallad och ärtor
  • Kornsallad med gröna vitlök och snäppärtor
  • Mini potatispannkakor med grön vitlök och bönar
  • Ägg, spenat och stavad sallad med grön vitlök dressing
  • Creamy Avocado Pesto Gnocchi med grön vitlök