Varför ska du köpa frossen vitlök

(Bildkredit: Christine Gallary)

Vissa människor gillar ritualen att peeling och hugga upp vitlök, men jag hatar det. Vitlöket sticker till kniven, jag hatar att plocka ut några gröna skott mitt i en kryddnejlika och mina händer har en svag eau-de-vitlök på dem för resten av dagen. Men hoppar vitlök i ett recept är inte ett alternativ eftersom jag älskar sin smak. Min glada upptäckt? Fryst vitlök.

Jag har köpt Dorot-märket med frusna krossade vitlökskuber hos Trader Joe i åratal. Tillverkad av mestadels vitlök (91%), olja, citronsaft och salt, finns det 20 (1 tesked) portioner av krossad vitlök fryst individuellt i en liten plastfack för ca $ 2,00. När du behöver vitlök spruter du bara en kub direkt i vad du lagar mat och det avfrostar snabbt.

Frossen krossad vitlök innebär att garlicky luktar stannar i maten och inte på mina händer, jag rakar bort några minuters förberedelsestid, och jag behöver aldrig oroa mig för att ha färsk vitlök runt. Jag har använt den i alla slags matlagning – marinader, rör frites, och till och med okokta saker som salladsdressingar och pestos – med stor framgång.

Medan frusen vitlök inte är lika starkt smakad som färsk vitlök, tycker jag att det är svårt att säga skillnaden, och det har definitivt inte de märkliga smakämnena jag smakar i krossad vitlök. Som matlagningsskolans examen brukade jag vara generad att ha denna genvägsrediens i frysen, men nu visar jag stolt det till någon som råkar vara i mitt kök när jag lagar mat med vitlök.