Varför ska du inte skrälla (mest av) dina grönsaker

(Bildkrediter: Ramon L. Farinos / Shutterstock)

När du är sen hemma från jobbet och du redan svälter till middag, peeling dina grönsaker innan du lagar dem känns det förmodligen som det sista du vill göra. Den klämmer på några extra minuter, som på galna vecknätter kan känna sig alltför dyrbara. Så är det verkligen nödvändigt?

Nej! Om du tvättar dina grönsaker väl, organiskt eller inte, är det OK att lämna skalen på. Faktum är att det ofta uppmuntras, eftersom de är fyllda med bra grejer som du annars kastar i papperskorgen.

Det finns extra fiber i dessa skalar

Medan köttet är fullt av fiber kan du dra full nytta av alla grönsakers fulla fiberhalt genom att lämna skalen på. Till exempel, medan alla grönsaker innehåller löslig och olöslig fiber – båda är viktiga komponenter i en hälsosam kost – det mesta av olösliga fibrer (fiberen som hjälper till att hålla dig regelbunden) finns i deras skal.

De kan bidra till smak och struktur

Skivad gurkor skulle vara tråkiga och smaklösa utan den krispiga grönprovningen. Och det är svårt att argumentera med det faktum att den bästa delen om rostade potatis är kontrasten mellan den spröda skalen och det mjuka, fluffiga köttet.

Andra skalar bidrar inte mycket till något, vilket är en annan anledning att det är helt bra att lämna den. Morötter smakar samma avskalade och ojämnade eftersom huden är så tunn till att börja med.

När du faktiskt ska skrälla

Tyvärr, även om du kan befria dig från att peeling de flesta grönsaker, finns det fortfarande en handfull som verkligen behöver skrällas. Vinter squash, som kabocha och röd kuri; selleri rot; och kohlrabi är exempel på grönsaker som kommer med tjocka, hårda skinn som bäst avlägsnas.

Läs mer: Deborah Madison förklarar när man skalar vinterkvash (och när den inte ska)

Beroende på förberedelsen kan du också vara bättre avskalning. Om du vill ha creamiest potatismos, ta bort den före mashing, och om du serverar dina morötter eller rovor helt enkelt ångas, är det en bra idé att skrälla dem, eftersom ångor kan stärka huden.

Skala slutligen om grönsakerna är extra smutsiga (ibland kan betor inte bli rena, oavsett hur mycket du skrubbar) eller om det finns en tunn vaxvack på utsidan, som ibland appliceras på rotgrönsaker som rutabaga och ropar till hjälp bevara dem. Om du inte köper organiska och är oroade mot bekämpningsmedelsrester, spara dig själv en sanity och peel dem också.

Recept Var du kan lämna skalet på

  • Varmbete och sötpotatisstaplar
  • Curried Coconut Carrot Soup
  • Farrosalad med rostad aubergine, karamelliserad lök och tallötter
  • Mosade potatisar
  • Cold Lentilsallad med gurkor och oliver