Varför pommes frites är inte franska men vi märker dem som så

Det är inte mycket att ifrågasätta när man möter en läcker tallrik med hemlagad pommes frites, vanligtvis är det bara att äta att göra! Vi vet alla att pommes frites inte är franska, så varför kallar vi dem som sådana? Vet du?

I Amerika kallar vi de flesta former av skivad potatis som sedan kokas med nästan vilken metod som helst. En fransk stek. Andra delar av världen, i synnerhet Europa, är termen fransk steka endast för att beskriva den tunt skivad stilen frites (tänk McDonalds vs Red Robin … yum). De tjockare klippta pommes frites (eller som vissa kan känna dem som stekpommes frites) kallas typiskt chips, som är stekta i en stekpanna som bilden ovan.

På franska används “frite” för att beteckna processen att steka en mat, men i Amerika när vi säger “stekt” kan det betyda allt från stekpannor till sautéing eller till och med fullt ut friterande. Så genom att lägga till ordet franska innan vår fritid anger det vilken typ av stekt potatisprodukt vi faktiskt talar om. Mager och friterad mot fett och stekpannor.

Vem visste potatisen var så komplicerad? Allt vi vet är att de är extra välsmakande! Om allt detta prat om crunchy på utsidan och mjukt och tunt på insidan potatis har gett dig en hankering, prova ett av dessa recept och göra lite ikväll!
• Goda matar: Hur man gör perfekta pommes frites
• Blogging Bon Appétit: Allt om pommes frites
• Ser bra ut: Bakad sötpotatisfries
• Hoppa över tortillan och passera pommes frites: Carne Asada Fries

Referens: Wikipedia
(Bild: Flickr medlem stevebott & joyosity båda licensierade för användning under Creative Commons)