Varför jag sparar räkor och svansar

(Bildkredit: Christine Gallary)

Peeling och rengöring räkor är inte min favorit uppgift i världen, men ibland är det en oundviklig del av matlagning som jag suckar över och bara fortsätter med. Jag ser inte hela processen som ett slöseri med min tid men eftersom jag inte bara kasta ut skalen när jag är klar. Här är vad jag gör med dem som du ska försöka också!

Varför spara skalen?

Räka skal, svansar och till och med huvudet är fyllda med läckra, briljanta smaker. Spara dem och gör ett snabbt lager att använda i skaldjurssåsar, soppor och grytor. Det tar bara några minuter med spisen för att extrahera de smaskiga smakerna.

(Bildkredit: Christine Gallary)

Hur man gör en snabb räkor

Om du har räkor, ge dem en snabb sköljning under kallt vatten först. Placera sedan huvudet, skalen och svansarna i en kastrull med tillräckligt kallt vatten för att bara täcka skalen. Om du lägger lite på, lägg till några hela paprikor, ett laurblad eller några färska persilja.

Simmera hela saken upptäckt tills vattnet tar upp en ljus orange y-lagerfärg, cirka 15 minuter, och dra sedan ut alla skalen ut. Använd beståndet i ditt räkorrecept i stället för vatten, musselsaft eller andra typer av lager för ett extra ökning av smak.

Bara sautéing räkorna och behöver inte räkor fortfarande? Frys det och använd det i din nästa gumbo eller räkor och grits middag istället!