Varför jag blev en 1-Gallon Homebrewer

(Bildkredit: Melissa Ryan)

När jag började brygga öl hemma var jag en fem gallon tjej – precis som de flesta nya homebrewers. Det är bara vad du gör. Men det fanns nackdelar nästan omedelbart. Att brygga så mycket öl innebar att man slog ut en dyrbar kappskåpa för att lagra karboxar och flaskor, alltid ha en kompis till hands för att lyfta den tunga (och heta!) Kruken på och av spisen och dricka mig igenom mycket av öl – som kanske inte verkar som en dålig sak först, men kan bli tröttsam om din öl bevisar mindre än stjärnan. Lita på mig.

Och då upptäckte jag en gallon satser. Som en blixtnedslag till min bryggkruka förvandlades mitt liv som homebrewer över natten. Därför kan jag aldrig brygga ytterligare en fem gallon sats öl igen.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Färre uppehållskostnader

Räkningen kan snabbt komplettera med fem gallons partier, inte bara när det gäller att köpa korn och humle, men också när du börjar lägga till saker som urtkylare, större krukor och snyggare dödads till din bryggningsuppställning. Med en liter gallor kan du börja brygga med pastapotan som din mamma gav dig efter college, en sil och en tom gallonstorlek glaspanna.

Kortare, enklare Brew Days

Uppvärmning och kylning sker så mycket snabbare när du pratar om en till två liter vätska i motsats till fem liter (eller mer) av det. Det är också mycket lättare att hantera alla de små faktorerna, som mashens värme och köldens styrka, för att hantera i liten skala – för att inte nämna saker som att lyfta potten med varm ölört och överföra den till jäsningen . När du skalar ner blir hela processen mycket hanterbar och mindre stressande.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Gå allkorn direkt

Öl tillverkade med allkorns recept är vad alla de coola homebrewersna är uppe till – bryggning med örttekstrakt gör säkert välsmakande bröd men du blir så mycket Mer från allkorn; mer smak, bättre färg och bättre kvalitet. Men att brygga fem gallons ölkorn öl innebär att investera i en massa nya, dyra och ofta ganska skrymmande bryggningsutrustning – en stor motståndare för nya bryggerier och personer som bor i små lägenheter. Däremot är bryggning av en-gallon partier av all-grain öl lätt. Allvarligt lätt. Lätt nog att jag har börjat rekommendera en-gallons allkornssatser till nya bryggerier (även om deras slutmål är fortfarande fem gallons partier), och det är det vi ska lära oss att brygga in Kitchns ölskola.

Bättre kvalitet, bättre smaka Homebrews

Jag märkte en signifikant förbättring i min öl så snart jag började bryta en gallon satser. Delvis berodde detta på att jag nu bryggade allkorn, vilket bara ger öl mer komplexa och intressanta smaker. Men den lilla batchstorleken betyder också mycket bättre kontroll under hela bryggningsprocessen: lättare att hålla saker saniterade, bättre temperaturreglering av mosen, en full rullningspanna under hoptillförseln och snabbare avkylning innan du tänder jästen. Allt detta leder till en bättre öl.

(Bildkredit: Melissa Ryan)

Frihet att experimentera

Först var jag bummed att en en gallon sats bara gjorde 10 eller så flaskor öl. Visst, att arbeta mitt sätt genom de 54 flaskorna från en fem gallon sats blev tråkigt efter ett tag, men 10 flaskor verkade bara skimpiga. Men när jag insåg hur mycket lättare det var att brygga en gallon partier, insåg jag också att jag menade att jag kunde brygga mycket oftare. När jag kom in i rytmen för mer frekvent bryggning var mitt kylskåp lika full som tidigare men nu hade jag många olika slags homebrew att välja mellan. Låt bryggningsexperimenten börja! (Plus det är mycket lättare att dela med en gallon misslyckad homebrew än med fem gallon.)

En mer punkt

Jag skulle också vilja tillägga att jag är en liten dotter och att det var omöjligt att bryta en fem gallons sats på egen hand. Jag älskar att jag kan brygga och flaska en en-gallons sats på egen hand. Jag tycker fortfarande om att ha företag på en brygdag, men det betyder mycket att jag inte behöver vänta på att min man eller en vän ska vara tillgänglig för att hjälpa till att lyfta, hälla och flytta stora hinkar och krukor – speciellt när Jag utvecklade alla recepten för mina bryggningsböcker, Sanna Brews och Brew Better Beer!

Små satser kan vara ett steg till större satser

Om fem gallonssatser är ditt ultimata mål tror jag fortfarande att det är värt att börja med en gallonssats. Dessa satsar på en gallon är en bra stepping stone – de är mer tillfredsställande än att brygga extrakt öl och de lär dig alla de grundläggande stegen du behöver för att spela ditt spel i fem gallon satser. Det är också lättare att experimentera med en sats på en gallon för att få en öl där du gillar det, och sedan kan du skala upp till fem liter med förtroende för resultatet.

Kommer jag verkligen aldrig att brygga ytterligare en fem gallon sats? Okej, det kan vara lite extremt! Men jag tror definitivt att en gallon satser är där jag ska stanna länge.

Hur är det med dig? Är du en en gallon brygger? Tror du att det är bättre att brygga fem liter?

OK, logga mig på ölskolan!

Klar för att brygga lite öl? Bra! Anmäl dig till dagliga e-postmeddelanden med länkar till alla dagliga lektioner och helguppgifter här. Vi ses om några veckor!

(Bildkrediter: Henry Chen)

Anmäl dig här! Kitchns ölskola