Varför har din lax blivit torr (och hur man förhindrar att den händer igen)

Hur man lagar perfekta laxfiléer

(Bildkredit: Christine Han)

Lax är en nattnätmiddelspel av en anledning – när det är klart är det snabbt, mångsidigt och gott ömt. Men vi skulle vara hårt pressade för att hitta någon med en perfekt track record för fläckig, saftig lax varje gång. Alltför ofta blir laxen torr och hård.

Här är anledningen till att din lax blev torr och de bästa sätten att se till att det inte händer igen.

Overcooked lax är torr

Laxen går från fuktig och silkeslen till tuff och torr när den är överkokt, även om bara en minut eller två. Detta kan hända om du grillar det, bakar det, smälter det eller lagar det på spisen, även om vissa metoder för beredning passar bättre för lax än andra. Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att du aldrig slutar med torra laxfiléer igen.

Plåtpanel Krusig lax och potatis

(Bildkrediter: Joe Lingeman)

De 3 bästa sätten att undvika torr lax

1. Laksens framgång börjar på marknaden.

Vild lax har mindre fett än odlad lax, och behöver därför mindre tid att laga mat. Uppfödd lax, för den delen, kan innehålla upp till dubbelt så mycket fett som vild, vilket håller det fuktigt när det kokar och gör det mindre troligt att torka ut. Oavsett vad du väljer, kom ihåg att kolla efter doneness genom att se och röra (mer på det nedan), eftersom den exakta koktiden varierar beroende på laxfiléernas typ och storlek.

2. Slow roasting är den mest idiotsäkra metoden.

Matlagningslaks med mild värme, antingen i en låg ugn (225 ° F till 250 ° F) eller i den långsamma kokaren resulterar i saftiga filéer varje gång. Kolla efter doneness genom att sätta in en gaffels tandar i den tjockaste delen av filéerna och dra försiktigt (om du inte vill bryta in i filéerna, kan du också peka på dem med fingret). Om fileten börjar flinga, är det dags att äta. Poaching lax i olivolja ger också fuktförstärkning.

Vad sägs om den spröda huden?

Om du är en krispig hudälskare, oroa dig inte – slow-roasting är inte det enda sättet att undvika torr lax. Faktum är att huden ger en barriär mellan värmekällan och köttet, vilket skyddar fisken från överkokning. Kom bara ihåg: Carryover matlagning gäller även fisk. Om du är frestad att laga din lax en extra minut, dra av den istället – det fortsätter att laga mat som det ligger.

3. Brining fungerar som försäkring.

Slutligen överväga att bränna din lax i saltvatten. Det hjälper inte bara fisken att behålla fukt, men det gör det också och eliminerar “vita saker” (koagulerat protein) som ofta suger ut ur lax.

Åh, och om det är för sent – läser du det här med en bit torr lax framför dig – bryt den upp och rör om i soppor, lägg till kornskålar, eller bilda till patties!

Prova våra favorit laxrecept

  • Hur man lagar lax i ugnen
  • Hur man lagar perfekta laxfiléer
  • Seared lax med soja, scallions och ingefära
  • Plåtpanel Krusig lax och potatis