Varför gör inte gris ost?

Det är en rättvis fråga. Alla andra barnyard vänner – kor, får och getter – ger mjölk som görs till ost. Men varför inte grisen? Från den allestädes närvarande bilden av en mammas gris som vårdar sina grisar, vet vi att de har mjölk.

Jag trodde alltid att de bara inte gav tillräckligt mjölk. Det är bara en del av det…

Anne Saxelby, ägare till en fantastisk ostaffär här i NYC, skickar ett e-nyhetsbrev alltid fyllt med välsmakande nuggets information, och i morse gav den verkliga nedgången varför vi inte äter grisost. Det är för att de är slop-eaters.

“Det främsta skälet till att jordbrukare inte gjorde grisost stammar från det enkla faktum att grisar som vi är omnivorer. Säkert äter de skräp och sopor av grönsakssortimentet, men ges chansen, de kommer att riva i en köttbitar snabbare så att du kan säga “Det är alla folks!” alla Porky. Alla våra andra älskade mjölkare är herbivor, idisslare är exakta, vilket innebär att de matar av gräs och sänder all den fotosyntetiserad solsken-y godheten direkt in i deras mjölk, vilket skapar en outplånlig smak av färskt grönt bete. Det skulle kunna hävdas (och jag har aldrig provat det så jag vet inte, men jag har mina misstankar) att ost som framställts av mjölken av slop eaters inte skulle vara så gott.”

Hon fortsätter att erkänna den mindre än voluptuösa storleken på den genomsnittliga grisens spenar som ett annat avskräckande vägspärr för att mjölka en gris, förutom deras “något otäcka” dispositioner.

Nu är det mer meningsfullt. Jag trodde fortfarande att det måste finnas någon där ute som gör grisost bara för att säga att de försökte, men inte mycket kom upp i min forskning. Jag tror inte att jag kommer att vara den som försöker.

(Tack, Anne!)

• Besök Saxelby Cheese i NYC eller gå med i postlistan

(Bild: Flickr medlem woodleywonderworks, licensierad för användning under Creative Commons)