Varför får blomkål brunfärger?

Om du köper blomkål med någon grad av regelbundenhet har du antagligen märkt blekbruna fläckar utspridda över de vita floretterna. Dessa fräknar är den vanligaste defekten på blomkål. Ibland är de redan närvarande när du köper ett blomkålspor och andra gånger kanske du inte märker dem tills du drar ut det från kylskåpet för att äntligen få den soppa du har blivit ögat på.

Så, din veg har fläckar. Freak inte ut – din blomkål är inte dålig och, viktigast av allt, är det fortfarande ätbart. Här handlar det om de bruna fläckarna och vad man ska göra åt dem.

Oxidation orsakar bruna fläckar

En spridning av blekbruna fläckar på blomkropparna är inte allt som är onormalt och det betyder inte att det är dags att gräva den nyinköpta grönsaken. Skylden för denna missfärgning är oxidation, vilket händer naturligt, den längre blomkålen lagras.

Oxidation är helt enkelt den naturliga förändringen i grönsakens färg på grund av långvarig exponering för ljus och luft. Det är samma förändring som uppstår när köttet med skivade äpplen blir brun, och när markkött börjar grå.

Den goda nyheten är att du fortfarande kan laga mat med denna blomkål. Medan missfärgningen inte ser tilltalande ut, är den ofarlig så länge fläckarna inte har blivit en mörk färg eller har en grön konsistens.

(Bildkredit: Lauren Volo)

Att ta bort punkterna är enkelt

Medan de inte är skadliga att äta, om du vill skrapa bort de största eller mest framträdande bruna fläckarna, är det lätt att göra. Det enklaste sättet att ta bort de bruna fläckarna är med en kniv. Använd kniven på en kockkniv för att skrapa bort de bruna områdena eller trimma toppen av ostmassa som är missfärgade.

  Hur jag sparar kvarvarande Chipotles i Adobo sås

När kasta blomkålen

Om i stället för blekbrun är fläckarna mörka bruna till svarta i färg, ostronarna har tagit på en grönaktig konsistens eller har en avskräckande lukt, är det bäst att kasta blomkålens huvud och få en ny. Dessa är alla tecken på förfall och förstörelse.