Varför du bör spara köttjuice och dricks

(Bildkredit: Kelli Foster)

Idag vill jag prata om matlagning med animaliska fetter – de saftiga dropparna som poolar under din rostade kyckling; De smakliga oljorna kvar i stekpannan efter att du har bränt lite markfläsk och självklart, allt det bra fettet från färskt sizzled bacon – som vanligtvis blir tvättade eller kastade bort. Fram till idag är det.

Dessa “överblivna” juicer och oljor innehåller stora, välsmakande smakämnen och kan användas precis som smör och vegetabilisk olja för att sauté en sida av gröna grönsaker eller lägga till den extra skarpa konsistensen till rostade spuds. Så, i stället för att dumpa dem ner i avloppet eller toaletten (som du aldrig borde göra), låt oss börja spara dessa juice och dryppings och börja utnyttja dina ingredienser och de smutsiga krukor och kokkärl.

Hur man använder Djurjuice och Drippings

Om du någonsin haft kulinarisk sås vet du fördelarna med att återuppta djursprutningar – men låt oss börja tänka bortom Thanksgiving. När du stekar fjäderfä, brunt kött eller friterig bacon, ha en sekundärrätt (eller två) i åtanke som skulle gynna de resulterande saft och oljor.

Till exempel, säg att du bestämmer dig för att laga fläskkotletter i en stekpanna till middag. Efter en snabb sear på kaminen och en grundig kock i ugnen, ta bort köttfärsarna från pannan och låt köttet vila på en tallrik, täckt av folie. Innan du rensar ut den där panelen, lägg den på baksidan med kakorna (med en potholder för att säkert hantera det heta handtaget!) Och lägg till dina grönsaker – som skivade tomater, gröna bönor eller grovhackad kale eller chard – och laga och sauté precis som du skulle om du använder vegetabilisk olja eller smör.

Obs! Om du har mer än 2 matskedar fett eller juice i stekpannan, häll av och spara överskottet (se nedan för instruktioner). Använd din bästa bedömning vad som är bäst för din hälsa och kost.

För de tiderna har du en kruka med kokta polenta, bönor eller linser på spisen, häll lite i grytan och använd dropparna i stället för olja, smör eller kryddor. Om du har gjort en laksig sallad på din sida, fortsätt och använd saften precis som en varm dressing – och var inte rädd för att blanda i en liten bit aprikosjuice eller färska bär för att balansera smakerna. Du kan också använda den för att göra nyckad popcorn.

Nu, om du använder ett rostskål för ett stort lammben eller en hel kyckling, fånga de smakfulla saftarna genom att fylla pannan (under hyllan) med rotfrukter, aromater och säsongsbetonade frukter. Var noga med att använda en trä- eller metallsked för att röra allt en eller två gånger under grillen, så att allt lagar mat jämnt. Och när köttet är färdigt, så är din söta och goda maträtt.

Hur man sparar djurfett

Eftersom vi har diskuterat hur man omedelbart använder de animaliska fetterna och saftarna, låt oss lägga ett ögonblick på hur man lagrar dem ordentligt för en annan kväll och en annan maträtt. Om du sparar fetter och juice från en panna, häll i en glasbehållare eller burk, eller till och med en mugg (bara inget plast) – det här låter dig överföra fett och juice när du är varm. Dessutom är det mycket lättare att rengöra en gång tom.

(Bildkredit: Elizabeth Passarella)

Placera i kylskåpet för att svalna och härda; det håller upp till en vecka. Använd en sked eller en kniv för att ta ut lite åt gången och använd som smörklump på följande sätt:

  • Smörta en bakpanna till din nästa goda maträtt.
  • Stekt asparges, morötter eller squash.
  • Äggröra.
  • Gör hemlagade croutoner.
  • Karamellis lök.