Varför bör du frysa karamelliserade lökar (och 3 sätt att göra det)

(Bildkredit: Christine Gallary)

Visste du att du faktiskt kan frysa karamelliserade lök? Yup, de smaka packade småsträngarna av söta, kokta lök fryser vackert, varför inte göra en större sats nästa gång du karamelliserar lite för ett recept eller hittar dig själv med en stor väska lök att använda. Så här gör vi det!

(Bildkredit: Emma Christensen)

Varför frysa karamelliserade lökar?

Vi älskar den nutty, söta smaken av karamelliserade lök i nästan vilken maträtt som helst, men den faktiska karamelliseringsprocessen kan ta för lång tid för en nattmåltid – det är verkligen ingen genväg för att göra bra karamelliserade lökar.

Det är lika lätt att göra en stor sats.

Eftersom du lika lätt kan karamellisera en lök som fem eller sex av dem, gör jag en stor mängd karamelliserade lök på en gång och frys sedan vad vi inte kommer att använda inom några dagar att ha till hands för snabba måltider.

Lär dig hur man karamelliserar lök

  • Hur man karamelliserar lökar
  • Hur man gör karamelliserade lök i en långsam spis

Stora lök krymper mycket!

Kokad lök kokar också mycket, så det är värt att göra en stor en sats som du kan. Vi har funnit att 4 stora granatäpple-storlek lök karamelliserar i bara en knapp 2 koppar, så gå stor!

Frysta karamelliserade lök håller på länge.

Så länge de inte börjar utveckla frysfrost, kommer frysta karamelliserade lök att hålla i flera månader.

(Bildkredit: Christine Gallary)

3 sätt att frysa karamelliserade lökar

Här är våra tre favorit sätt att frysa löken. Ge ett försök!

1. Ice Cube Brickor

Dela ut löken i iskubbrickor och var inte rädd för att packa in dem. När de är frusna fasta, slår vi dem ut ur facket eller slår dem ut med en bordkniv och håller dem frysta i en förseglad behållare. De mindre portionerna gör det enkelt att använda exakt vad vi behöver, plus lökarna tina snabbare i pannan.

(Bildkredit: Christine Gallary)

2. Muffinsockor

Regelbundna muffinburkar kan hålla ca 1/2 kopp karamelliserade lök i varje brunn för större projekt som pastasåsar eller braises. För att göra det lättare att skjuta ut de frysta delarna från metallburkar, bränna brunnarna först med plastfolie. Om du väljer att inte göra det, kan du låt muffinens tin tina kort på behållaren innan du springer ut dem med en bordkniv (var försiktig så att du inte kliar på muffinens tenn). Håll dessa små skivor frysta i en sluten behållare eller plastpåse.

(Bildkredit: Christine Gallary)

3. Frysväska

Inte säker på hur mycket karamelliserad lök du ska använda på en gång? Kasta dem alla i en fryspåse som är tillräckligt stor för att den ska sprida sig i ett jämnt, tunt skikt (håll det till högst 1/2 tum tjockt). När du behöver karamelliserade lök släcker du bara en frusen bit direkt från påsen!

(Bildkredit: Christine Gallary)

Använda frosna karamelliserade lökar

Nu när du har stashed bort några smaskiga karamelliserade lökar, är det lätt att snabbt injicera mat med ett stort skott av smak. Kasta en bit i en soppa, till en braise eller gryta, använd den som fyllning för en omelett, eller lägg bara till din nästa smörgås eller burger – även om du är vegetarian eller vegan, kommer dessa lök att lägga till massor av tillfredsställande, djupa smaker utan användning av kött eller ost.

  • Läs mer: Topp fem sätt att använda karamelliserade lökar

Uppdaterad från ett inlägg som ursprungligen publicerades i april 2009.