Var kommer bruna i brun socker från?

(Bildkredit: Christine Gallary)

Jag älskar att baka och laga mat med ett nyöppnat paket med brunt socker. Jag älskar att packa det tätt i en mätning och den oh-så tillfredsställande känslan jag får när den springer ut, perfekt gjuten, som sand till ett sandslott.

Så hur är det med brunt socker och vad är skillnaden mellan ljusbrunt och mörkt brunt socker?

Hur Brown Sugar är gjord

Brunt socker är lite av en generisk term – det är helt enkelt socker som innehåller melass, med melasserna som ger den den distinkt bruna färgen och smaken. Det finns två sätt att brunt socker kan göras:

 1. Orefinerat eller delvis raffinerat brunt socker är socker som fortfarande innehåller några melass från den ursprungliga sockerraffineringsprocessen. Den kan märkas fabriks, rå, naturlig, turbinado, demerara och muscavado, bland andra namn, beroende på ursprung och raffinering. Dessa sockerarter är kanske inte lika mjuka och fuktiga som mer raffinerade bruna sockerarter.
 2. Raffinerat brunt socker tillverkas genom att tillsätta melasser tillbaka till raffinerat vitsocker. Det här är det kommersiella bruna sockret som är mjukt och fuktigt och vad som brukar anses som brunt socker, så vi fokuserar på den här typen och hur den används.

(Bildkredit: Christine Gallary)

Ljus vs. Mörkbrun socker

Recept kommer ibland att ange mörkt brunt eller ljusbrunt socker, så vad är skillnaden? Det är helt enkelt mängden melass i det:

 • Mörkbrunt socker innehåller cirka 6,5% melass.
 • Ljusbrunt (eller ibland märkt guldbrunt) socker innehåller cirka 3,5% melass.

Hur Fukt påverkar Texturen av Raffinerad Brown Sugar

Brunt socker är naturligt fuktigt och mjuk på grund av den smala melassfilmen som täcker varje sockerkristall. Om fukten i melasserna avdunstar, höjer sockret i en massa, så det bör alltid förseglas i en lufttät behållare för att förhindra fuktförlust.

Men det fina är att melass också är hygroskopisk, vilket innebär att det lätt absorberar fukt. Detta innebär att om ditt bruna socker har härdat kan du försegla det med bröd eller ett äpple så att melasserna kan stjäla och suga upp sin fukt för att mjukna bronsockret igen!

Brown Sugar Softening Tips

 • 4 sätt att mildra brun socker (och håll det så)
 • Ett enkelt sätt att mildra hårdbrun socker i en skynda

Matlagning och bakning med brun socker

Molassor är den viktigaste smaken i brunt socker, så mörkt brunt socker har en rikare, mer karamell-y smak än ljusbrun. Om ditt recept inte anger vilken typ av brunt socker du ska använda, kan du noga använda allt du har till hands, men välj den du tycker är bättre anpassad till receptet. Om du vill ha djupare smaker, gå med mörkbrun, men om du inte vill att melasserna övermanar de andra smakerna i receptet, gå med ljus.

Mer om Brown Sugar

 • Baking Tips: Gör din egen Brown Sugar
 • Bakningsmaterial: Vad är förpackad brun socker?
 • Snabbtips: Använd en visp för att bryta upp brun socker

Recept: Bananbrödscones med brun sockerglas

(Bildkredit: Emma Christensen)

Recept med Brown Sugar

 • Jordgubbe-Sour Cream Scones med Brown Sugar Crumble
 • Bacon-Brown Sockervinska
 • No-Knead Pumpkin Rolls With Brown Sugar Gloss
 • Crispy Brown Sugar-Glassed Bacon