Vad jag lärde mig om att äta Pho i Vietnam

(Bildkredit: Kelli Foster)

Förra året tillbringade jag en del av min smekmånad som reser genom Vietnam, som började i Hanoi (födelseplatsen för Pho) och sakta saktade vägen söderut till Ho Chi Min City. Jag ansåg dessa två veckor vara den ultimata pho-eating marathon, en chans att uppleva och njuta av denna traditionella nudelsoppa dagligen.

Och förutom att äta det bästa köttet i mitt liv, lärde jag mig också några viktiga lektioner.

Den bästa komfortmaten finns vid frukost.

På vår andra dag i Vietnam var vi uppe tidigt och anlände till en välkänd soppaffär, bara några minuter efter det öppnades, och transporterades av rickshaw genom en labyrint av gator. En linje började redan ta sig ner i kvarteret, som jag lärde mig det gjorde nästan varje dag. Medan det serveras hela dagen, är biffens pho den mest älskade frukostmaten i Vietnam.

Detta var en frukostrutin jag hade inga problem att vänja sig vid. Jag var mer än glad att handla yoghurt och havre för bekvämligheten med en het skål med nötkött pho. Kombinationen av den rika buljongen, skivor av nötkött, groddar, lök och färska örter var lätt det mest lugnande väckarklocka jag någonsin hade upplevt. En dag som börjar med komfortmat är bundet till att vara en bra.

De bästa pho eatersna är ambidextrous.

Dra min plastpall upp till kommunalt bordet, jag lärde mig lika mycket (kanske mer) från att observera lokalbefolkningen äta pho som jag smakade på sina smaker själv. Nudelsoppa kan vara en förvirrande sak. Vad går du för först – nudlarna eller buljongen? Både?

Visas det bästa sättet att äta pho är med två händer: en sked i en och ätpinnar i den andra. Detta tillvägagångssätt, som fick lite att vänja sig, garanterar lite av allt – nudlar, buljong och garneringar bidgar efter bit.

Pho jag gör kommer aldrig att jämföra – och det är okej.

En riktigt bra skål med pho hängslen på buljongen. Det är ryggraden som gör att denna komfortmat sticker ut. Att göra det händer är ganska processen. I bästa fall tar det timmar, men oftast en dag eller två av långsam simmering för att utveckla en buljong full av rik smak. Så mycket som jag älskar pho, har jag helt enkelt inte den typen av tålamod.

Jag har inte försökt att kopiera nötköttet Pho som brände min morgon i Vietnam, och jag tvivlar på att jag någonsin kommer att. I stället har jag avgjort på en snabb och enkel buljong som bygger på butiksköpt lager, förstärkt av förkollade grönsaker och rostade kryddor.

Få ett genväg recept för pho: Hur man gör snabb vietnamesisk nötkött Noodle Pho

Jag har fokuserat mina ansträngningar på att använda högkvalitativa risnudlar, lagar dem så att de behåller en tjuvbit, köper rätt skära av nötkött för att skära in i min soppa och alltid ha tillräckligt med garneringar. Pho jag gör är verkligen inte detsamma, men eftersom det kräver liten ansträngning, är jag benägen att göra det mycket oftare.

Gör den fulla versionen: Hur man gör Pho: Den bästa metoden för de flesta kakor